Branitelji se protive
17

Bukvarevićev borački zakon podržala Skupština Zapadnohercegovačkog kantona

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Skupština Zapadnohercegovačkog kantona na svojoj današnjoj sjednici podržala je dostavljeni prednacrt zakona o pravima boraca i njihovih porodica.

Vlada Federacije BiH je prošlog mjeseca na hitnoj sjednici u Mostaru prihvatila izvještaj Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Vlada je tada zadužila Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da za nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ zajedničkoj nadležnosti federalnih i kantonalnih vlasti.

Skupština je sa šest glasova protiv usvojila Odluku o očitovanju na nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

U vrijeme održavanja sjednice u Širokom Brijegu, ispred zgrade skupštine održao se protest pripadnika Udruge "Zaboravljeni branitelji" koji se protive zakonu smatrajući ga diskriminatorskim i neprovodivim, a u njemu nije ugrađen niti jedan od tri zahtjeva na kojima oni insistiraju (borački dodatak, objava registra i prestanak finansiranja s entitetskog nivoa svih boračkih udruženja).