BiH
0

Budimir: Sve države na svijetu imaju mafiju, samo u BiH mafija ima državu

FENA
Predizborni skup koalicije "Zajedno za promjene" upriličen u srijedu u Goraždu i na njemu su sudjelovali Živko Budimir, predsjednik FBiH i predsjednik Stranke pravde i povjerenja, zatim Nermin Pećanac, predsjednik Socijaldemokratske unije, Amir Husarić, predsjednik Liberalno demokratske stranke, Ana Baltić, potpredsjednica Stranke penzionera/umirovljenika BiH kao i kandidati koalicije "Zajedno za promjene“.

Predsjednik FBiH i predsjednik Stranke pravde i povjerenja Živko Budimir na samom početku svog obraćana je uputio čestitku svim građanima Goražda pred nastupajući Kurban bajram uz želju da ih mir, sreća i zdravlje dugo godina prate, saopćeno je iz SPP-a.

"Narod u BiH jako teško živi. Umirovljeni sa najnižom mirovinom od 320 KM biraju hoće li se se liječiti ili hraniti. Mi u našem programu imamo cilj povećanje mirovina za 20 posto i nadam se kako ćemo u tome i uspjeti, jer nećemo dozvoliti da naši najstariji sugrađani "kopaju“ po kontejnerima za koricom kruha", kazao je Budimir.

Dodao je kako dug Bosne i Hercegovine progresivno raste tako da će naša zemlja iduće godine morati vratiti dug u iznosu oko milijardu eura.

"Sve države na svijetu imaju mafiju, samo u BiH mafija ima državu, ali nadam se kako ćemo im nakon izbora reći zbogom i da ćemo ih smjestiti u zatvor gdje i pripadaju. Mi u koaliciji 'Zajedno za promjene' nudimo očuvanje BiH s jednm predsjednikom države, s jednim Vrhovnim sudom, državu bez entiteta", kazao je Budimir.

Nermin Pećanac, predsjednik Socijaldemokratske unije BiH je kazao da koaliciji "Zajedno za promjene" ne treba notar da ovjeri Program koalicije, jer kako kaže postignut je dogovor gdje je dovoljna riječ, a ne papir.

"U našoj zemlji je lakše izvršiti kriminal, nego ga prijaviti. Nadam se kako ćemo uz pomoć naroda naše zemlje smijeniti nesposobnu vlast i da će nakon toga odgovarati za sav kriminal koji su počinili u našoj zemlji. Došlo je vrijeme da u BiH dođu na vlast normalni političari koji neće lagati i krasti svoj narod, nego će raditi sve u interesu građana ove države", kazao je Pećanac.

Predsjednik Liberalno demokratske stranke Amir Husarić rekao je da je ponosan što se nalazi u Goraždu, gradu heroja.

"Koalicija 'Zajedno za promjene' je pokazala da je u našoj zemlji dogovor moguć. Nama nije trebalo dugo vremena da se dogovorimo i uđemo u koaliciju, jer su nam se ciljevi u potpunosti podudarili. Mi BiH vidimo kao poduzetničko društvo koje će osigurati penzionerima povećanje penzija za 20 posto, dok imamo i rješenje kako zaposliti mlade ljude. Ovim putem poručujem Miloradu Dodiku da nikada nećemo dozvoliti podjelu naše domovine", rekao je Husarić.

Domaćin skupa Nihad Kurtović, kandidat za Parlament FbiH, poručio je građanima BiH da na predstojećim izborima glasaju za koaliciju "Zajedno za promjene" na čijem je čelu Živko Budimir.

Nositelj liste za skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Edhem Kamenica rekao je da voli svoj grad Goražde i da u njemu namjerava provesti ostatak svog života.

"Iako sam trenutno nezaposlen nadam se da će na vlast doći koalicija „Zajedno za promjene“ koja će učiniti sve da mladi i obrazovani ljudi dođu do zaposlenja i da ne napuštaju zemlju svojih pradjedova", kaže Kamenica.

Skupu se obratio i Dervo Harbinja, predstavnik Stranke penzionera/umirovljenika BiH koji kaže da je narod u Goraždu uvijek živio teško zbog kriminala i korupcije koji vladaju našom zemljom.

"Koalicija 'Zajedno za promjene' želi planski i sistemski da stvori uslove za izlazak iz krize u kojoj se BiH nalazi. Mi ćemo kadrovsku politiku vršiti na načelima humanizma, zato pozivam sve one koji do sada nisu izlazili na izbore da izađu na opće izbore i da glasaju za koaliciju 'Zajedno za promjene'", rekao je Harbinja, stoji u saopćenju.