BiH
0

Brojni amandmani na program rada Skupštine RS-a

FENA
Na program rada Narodne skupštine Republike Srpske (RS) za ovu godinu uloženi su brojni amandmani, koji će, ukoliko budu usvojeni, značajno promijeniti planirane aktivnosti najvišeg zakonodavnog entitetskog organa.

U raspravi je ukazano na nedostatke u planu koji je sačinjen, a prema kojem je trebalo da Skupština razmatra 75 zakona, kao i da su pojedine informacije, strategije i drugi akti predviđeni za zadnji kvartal, a odnose se na tekuću godinu.

SDS je predložio čak 31 amandman na program rada parlamenta RS-a, a, između ostalog traže da se uvrsti prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o reviziji privatizacije u RS-u, jer nije dao očekivane rezultate, ali da se tim pitanjem pozabavi Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Traže i da uvrsti i informacija o realizaciji Ekonomske politike za 2011.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić negodovao je jer u planiranim tačkama ima premalo zakona za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja građana RS-a.

I Spomenka Stevanović uime DNS-a je ukazala da su zakoni o koncesijama i izmjene i dopune zakona o inspekcijama od posebne važnosti, dok je SNSD predložio da se razmatra strategija razvoja RS do 2016.godine.

Tokom skupštinskog rada bez veće rasprave razmatrani su Prijedlog zakona o mineralnim đubrivima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o željeznicama RS-a, te nacrti zakona o nedopuštenom oglašavanju, o zaštiti životne sredine, o cjevovodnom transportu gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribuciji gasovitih ugljovodonika, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

Parlament će se o svim razmatranim tačkama izjasniti u „Danu za glasanje“ 23.februara.

Na ovoj sjednici nije razmatran Prijedlog zakona o doprinosima u trećem čitanju, jer je skupštinski odbor glasao protiv tog zakona, budući da je njime predviđeno smanjenje prihoda za Fond zdravstva.

Za opoziciju je to znak da je u pitanju sukob u Vladi RS-a kada je riječ o ovom zakonu, po kojem je trebalo da Fond PIO dobije veća sredstva na uštrb Fonda zdravstva.