U novembru 700 zahtjeva za azil
1

Broj azilanata iz BiH sve veći, zvaničnici se nadaju da nam neće ponovo uvesti vize

Piše: E. Gorinjac
Broj azilanata iz BiH u Njemačkoj u oktobru je bio 630, dok je u novembru azil u toj zemlji potražilo novih 700 ljudi iz BiH. Ovo je itekako razlog da evropske zemlje počnu ozbiljno razmišljati o mogućnosti vraćanja viznog režima Bosni i Hercgovini, o čemu se već duže vrijeme govori.

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić ističe da to nikako nije dobro za našu zemlju.

"Mi smo u stalnom kontaktu s njemačkim vlastima i očekujemo da uskoro od njih dobijemo potrebne informacije kako bismo poduzeli mjere unutar naše zemlje, naročito u onim općinama odakle dolazi najviše tih ljudi. Ovo nam povećanje lažnih azilanata uopće nije trebalo kada govorimo o tom bezviznom režimu i o eventualnim problemima. Bojim se da ovo narušava naš imidž i da nam u budućnosti može napraviti mnogo problema", kaže Dautbašić za Klix.ba.

Očekuju se informacije iz Njemačke

Prema podacima Ministarstva sigurnosti, u drugim evropskim zemljama nema državljana BiH koji traže azil ili ako ih i ima to je u ovom momentu zanemarljiv broj. Njemačke vlasti bi ubrzo BiH trebale dostaviti i informaciju o tome iz kojih su općina azilanti.

"Nakon svega mi možemo vidjeti da li se ovdje radi o organizovanom odlasku u Njemačku, a čini se da je tako, i u tom slučaju radi se o krivičnom djelu. Detaljnije informacije ćemo imati kada ih dobijemo od Njemačke", kazao je Dautbašić.

Naš sagovornik kaže da je još uvijek veći broj onih koji podržavaju bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana, ali ne manjka ni onih koji zbog lažnih azilanata žele ponovo vratiti vize.

Šef Odsjeka za Evropsku uniju pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH Osman Topčagić u razgovoru za Klix.ba ističe da BiH poduzima sve mjere kako bi se poštovao bezvizni režim.

"Aktivnosti na smanjenju broja lažnih azilanata se nastavljaju. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH smo napravili stvari tako da nadležne institucije u zemljama članicama EU informišemo o tim aktivnostima i rezultatima. Što se tiče same uredbe EU, koja omogućava suspenziju bezviznog režima, ona još nije usvojena, ali se aktivnosti na usvajanju nastavljaju. No, i kada ona bude usvojena, vjerujem da BiH neće biti ugrožena, budući da poduzimamo neophodne aktivnosti", kazao je Topčagić.

O tome da li se može desiti da se samo BiH vrati vizni režim, a ne i ostalim zemljama regije, koje također imaju problem s lažnim azilantima, Topčagić kaže da je teško prognozirati. "Situacija u svakoj zemlji se prati pojedinačno i odluke zavise od toga koliko državljani svake od zemalja poštuju bezvizni režim koji im je dat. Ja vjerujem da nećemo biti u toj situaciji", dodaje Topčagić.

Sve koji traže azil vrate u BiH

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon je prije nekoliko dana za agenciju Srna kazala da mogućnost vraćanja viznog režima za građane BiH uvijek postoji, ali ne tako brzo i lako kao što su neke zemlje članice EU očekivale i tražile".

Fajon je kazala da broj azilanata zabrinjava, ali i da bi zemlje EU trebale razmotriti mogućnost da zemlje zapadnog Balkana budu stavljene na listu sigurnih zemalja i da bude skraćena procedura za traženje azila, slično kao što su to učinile Austrija, Belgija i Luksemburg.

Od momenta kada je BiH dobila bezvizni režim, u zemlje Evropske unije je otišlo nekoliko hiljada naših državljana, gdje su tražili azil, ali su skoro svi vraćeni u BiH, ili im tek predstoji povratak, budući da niko od njih ne ispunjava uvjet za dobijanje azila.

Krajem prošle godine dosta naših građana je otišlo u Belgiju, ali je ta situacija brzo riješena, potom je ljetos blizu 1.500 njih zatražilo azil u Švedskoj, odakle su vraćeni, a sada je gorući problem Njemačka, gdje je u protekla dva mjeseca azil tražilo blizu 1.400 građana.