Građanima VB u BiH
84

Britanska vlada izdala upozorenje zbog koncerta podrške haškim osuđenicima u Mostaru

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlada Velike Britanije upozorila je svoje građane u BiH, kao i one koji planiraju posjetit našu zemlju, da budu oprezni 8. juna kada je najavljen koncert podrške haškim osuđenicima u Mostaru.

Naime, na zvaničnoj web stranici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva ažurirane su informacije koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu. Tako je u dijelu koji se bavi političkom situacijom navedeno da se 8. juna očekuju protesti na nekoliko mjesta u Mostaru.

Kako piše, protesti su usmjereni protiv događaja koji se organizuje na gradskom stadionu, odnosno koncerta podrške haškim zatvorenicima u Hagu.

"Treba biti oprezan, posebno u blizini protesta, kao i na stadionu", navedeno je u obavještenju Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Inače, politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) ove sedmice osudili su skup podrške haškim osuđenicima u Mostaru.

Politički direktori su naglasili da sve institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući političke, vjerske i organizacije civilnog društva, treba da djeluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumijevanja i tolerancije te izbjegavaju događaje, aktivnosti i retoriku koja produbljuje podjele, što uključuje i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, historijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola. Njihov stav je da ne treba praviti nikakve poteze koji za posljedicu imaju produbljivanje podjela i podizanje tenzija, ni u Mostaru niti drugdje.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a čvrsto su uvjereni da oni koji podržavaju skupove čiji je cilj podrška optuženim i osuđenim ratnim zločincima, ne djeluju u skladu s evropskim vrijednostima, vladavinom prava ili vlastitim deklarisanim težnjama ka članstvu u Evropskoj uniji i učešću u demokratskim procesima.