BiH
36

Brčanska policija provjeravala Dinu Šimunjaka, nisu utvrdili krivičnu odgovornost

Piše: J. H.
Dino Šimunjak
Dino Šimunjak
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) istražuje slučajeve odlazaka bh. građana na ratište u Izraelu i Palestini, potvrđeno je za portal Klix.ba iz nekoliko izvora.

Kako nam je rečeno, SIPA u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti i u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak državljana BiH na strana ratišta i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

"SIPA provjerava informacije koje su u posljednje vrijeme objavljene u pojedinim medijima o učešću državljana BiH na ratištu u Izraelu, a u slučaju da se potvrdi njihova tačnost, Tužilaštvu BiH bit će dostavljen odgovarajući izvještaj i preduzete druge zakonom propisane mjere i radnje iz nadležnosti Agencije", kazala je za Klix.ba Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Kako nezvanično saznajemo, policija Distrikta Brčko provjeravala je medijske navode o učešću Brčaka Dine Šimunjaka u Izraelskim odbrambenim snagama nakon što je na Facebooku objavljivao fotografije sa oružjem u ratnim uniformama izraelske vojske.

"Postupali smo u tom slučaju na osnovu informacija o navodnom boravku osoba sa našeg područja u Gazi. Nismo utvrdili elemente krivičnog djela", kazao je za naš portal šef policije u Brčkom Goran Lujić.

Da li, na kojoj strani i koliko bh. građana učestvuje u sukobima u Izraelu, Palestini ili drugim ratištima u svijetu, u SIPA-i nam nisu mogli reći.

Ukoliko SIPA i Tužilaštvo BiH utvrde odgovornost i pronađu osobe koje su se borile ili se bore na stranim ratištima, prijeti im višegodišnja zatvorska kazna.

Naime, Predstavnički dom Parlamenta BiH je usvojio dopune Krivičnog zakona BiH kojima se sankcioniraju odlasci bh. državljana na strana ratišta. Dopune Zakona predviđaju zatvorske kazne za sve one koji organiziraju, vrbuju, propagiraju učestvovanje ili izravno učestvuju u oružanim sukobima izvan Bosne i Hercegovine.

Najveća zaprijećena kazna, do deset godina zatvora, jeste za one koji planiraju ili vrbuju bosanskohercegovačke građane za ratovanje u inostranstvu.