BiH
0

Branković i Omerović s turskim ministrom zdravstva

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar zdravstva Safet Omerović sastali su se danas u Sarajevu s ministrom zdravstva Republike Turske Recepom Akdagom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovala brojna turska delegacija, razgovarano je o jačanju saradnje u zdravstvenoj zaštiti.

Premijer Branković upoznao je ministra Akdaga o napretku u ovoj oblasti u Federaciji BiH, pri čemu se posebno osvrnuo na kvalitet bh.stručnjaka u nekoliko kliničkih centara u našoj zemlji.

Branković je turskom ministru predstavio i mogućnost saradnje u zdravstvenom turizmu i istakao nekoliko banjskih lječilišta koja nisu na kvalitetan način obnovljena. To se prije svega odnosi na izvor Crni guber u Srebrenici, te banje u Olovu i Ilidži.

Turski ministar, ocjenjujući to kao dobru ideju, obećao je da će o tome razgovarati sa svojim kolegom, ministrom turizma. Ministar Akdag kazao je i da je u posljednjih šest godina Turska napravila velike reforme u zdravstvu, ali je istaknuo nedostatak kvalifikovanog kadra, posebno u domenu zaštite mentalnog zdravlja, rehabilitacije i sistema za klasifikaciju pacijenata. Tu bi, rekao je ministar, iskustvo koje imaju stručnjaci u Bosni i Hercegovini, bilo dragocjeno.

Ministar je istaknuo i da bi bratimljenje zdravstvenih ustanova dviju zemalja bilo korisno za buduću saradnju.

Stoga bi, rečeno je na sastanku, u sporazumu o saradnji u zdravstvenoj zaštiti, a koji će uskoro biti potpisan, trebalo ugraditi i te elemente.

Na kraju, premijer Branković je zahvalio ministru Akdagu i turskom narodu na dosadašnjoj pomoći te izrazio spremnost za jačanje svih vidova buduće saradnje između dvije zemlje.