BiH
0

Branković/Bas-Backer: Srebrenica je više od općine

FENA
Mi na Srebrenicu ne gledamo samo kao na općinu u Republici Srpskoj, nego kao na prostor s kojeg dolaze žrtve genocida koji je nedvosmileno dokazan, kazao je danas premijer Federacije BiH Nedžad Branković tokom razgovora s višim zamjenikom visokog prestavnika u BiH Peterom Bas-Backerom.

Kako je saopćeno iz Ureda za informiranje Vlade FBiH, premijer je ambasadora informirao o podatku da je u ovogodišnjem proračunu Vlada FBiH na ime pomoći Srebrenici planirala 4.400.000 konvertibilnih maraka.

Riječ je o sredstvima izvan redovne pomoći ovoj općini, koju Vlada FBiH provodi kroz stalne aktivnosti Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Premijer Branković je ukazao i na očekivanje da će, kroz kvalitetne promjene Ustava BiH, biti stvorene mogućnosti da svi građani, bez obzira na to u kojem dijelu države žive, ostvariti ista socijalna prava.

Ured visokog predstavnika, kako je kazao ambasador Bas-Becker, pozdravlja sve najave o prikupljanju sredstava radi pomoći Srebrenici i Srebreničanima.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, razgovarano je i o potrebi što bržeg donošenja federalnog Zakona o Javnom RTV sistemu, te o provedbi odluka Doma za ljudska prava.