BiH
63

Brammertz: U New Yorku ste propustili priliku za napredak u pomirenju

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz ocijenio je u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH da je na nedavno održanoj debati o Haškom tribunalu u New Yorku propuštena prilika da se učini pozitivan utjecaj na pomirenje.

Na sastanku je istaknuto da je na debati u New Yorku prenesen usaglašen stav Predsjedništva BiH, te da je ukazano na razlike koje postoje u odnosu na rad Tribunala, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Brammertz je izrazio zadovoljstvo saradnjom s vlastima u BiH, dodajući da Haški sud podržava pravosudne institucije u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazili su zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Haškim tribunalom.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktivnostima Haškog tribunala. Govoreći o pojedinim presudama, članovi Predsjedništva BiH istakli su da u BiH o tome postoje različita mišljenja.

Naglasili su da neke presude donose nemir u regiju, te da neće doprinijeti pomirenju na ovim prostorima, što, kako je rečeno, nije dobro ni za BiH, ni za regiju.

Sastanku je prisusustvovao i Davor Vuletić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.