BiH
0

Bramerc: Ubuduće ću se sastajati i sa srpskim žrtvama

SRNA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni haški tužilac Serge Brammertz izjavio je da će se u budućnosti sastajati i sa srpskim žrtvama u BiH, odnosno porodicama srpskih žrtava.

Brammertz je istakao da se tokom posljednje dvije-tri posjete BiH sastao samo sa žrtavama sa bošnjačke strane, jer je, kako je objasno, "to bilo vezano za suđenja Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i Goran Hadžiću", ali je naglasio da Tužilaštvo "priznaje žrtve svih strana" i da će se u budućnosti sastajati i sa žrtvama, odnosno porodicama žrtava sa srpske strane.

On je rekao Tanjugu da postoji "teorijska" mogućnost za reviziju oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ali da su za to potrebni novi dokazi, prenose beogradski mediji.

"Potrebno je da postoje novi dokazi koji nikada ranije nisu predstavljeni. Znači, to je teoretska mogućnost, ali vjerovatnoća nije velika, jer nemamo nove dokaze", istakao je Brammertz.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon zatražio je u decembru prošle godine od Tužilačkog vijeća Haškog tribunala da razmotri žalbu Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije protiv haškog tužioca Sergea Brammertza zbog diskriminacije srpskih žrtava.

Generalni sekretar svjetske organizacije uputio je odgovor predsjedniku Udruženja Milanu Mandiću na dopis u kojem se žalio da se Serge Brammertz prilikom posjeta BiH redovno sastaje samo sa predstavnicima bošnjačkih udruženja koja okupljaju porodice žrtava, čime diskriminiše srpske žrtve.