31. godišnjica HVO-a
299

Bradara u Mostaru: Bez HVO-a ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Obilježavanje 18. godišnjice 1. pješačke pukovnije OS BiH i 31. godišnjice HVO-a u Mostaru započelo je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća za poginule pripadnike HVO-a.

Svečanost je počela u kasarni "Stanislav Baja Kraljević", gdje su za poginule pripadnike HVO-a vijence položile vojne delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i zapalili svijeće na spomen obilježju ispred spomen kapelice sv.Ivana Krstitelja u naselju Rodoč.

Nakon toga je održana kratka molitva koju je predvodio apostolski administrator vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Svečanosti je među ostalima prisustvovala i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara koja je istakla značaj HVO-a za opstanak BiH.

"Da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni BiH", kazala je Bradara.

Nakon toga će se održati prijem zvanica, prijava zamjeniku ministra odbrane Slavenu Galiću, postrojavanje ešalona, te svečana ceremonija nakon koje je najavljen domjenak za zvanice u kasarni"S.B.Kraljević", u Mostaru.

Svečanost se održava u organizaciji 1. pješačke pukovnije OS BiH, a centralna svečanost najavljena je u Mostaru za večeras u 18 sati, kad će se za poginule pripadnike HVO-a održati svečana misa u mostarskoj Katedrali.

Nakon toga će u organizaciji HNS-a i braniteljske udruge HVO-a u saradnji sa 1. pješačkom pukovnijom OS BiH u 19 sati biti održan vojni mimohod od Katedrale do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Potom će delegacije u 19:30 sati položiti vijence i zapaliti svijeće na spomen obilježju Ispred Kosače na Rondou.