BiH
8

BPK Goražde: Negativan prirodni priraštaj uprkos stimulacijama

Piše: E. A.
Centar za socijalni rad u Goraždu
Centar za socijalni rad u Goraždu
Statistika već godinama pokazuje da BPK Goražde bilježi negativan prirodni priraštaj iako se, prema zvaničnim podacima, broj novorođene djece povećao u posljednjih nekoliko godina. Ni u ostatku zemlje nije bolja situacija jer su statistički podaci neumoljivi te su, primjerice, pokazali kako je negativan prirodni priraštaj u junu zabilježen u čak osam kantona FBiH.

Od 1. januara 2016. godine do danas u Goraždu su umrle 184 osobe, dok je u ovom periodu rođeno 126 beba, što pokazuje da je prirodni priraštaj u minusu za 58 stanovnika te da više ljudi umire nego što ih se rađa.

Zahvaljujući, između ostalog, dobrim stimulativnim mjerama u cilju poticanja rađanja, BPK Goražde se može pohvaliti povećanjem broja novorođene djece. BPK Goražde je među prvima još 2005. godine u Zakon koji tretira socijalne kategorije uveo stimulativne mjere na osnovu kojih svaka porodica ima pravo na novčanu naknadu za novorođeno treće i svako sljedeće dijete bez obzira na imovinski cenzus.

"Činjenica je da BiH u posljednjih deset godina ima pad nataliteta i to je veliki problem. Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo su donijeli zakone koji omogućavaju svim porodicama sa troje i više djece novčanu naknadu u iznosu od 40 posto prosječne plate ostvarene u kantonu u prethodnoj godini. To je 239 KM po jednom djetetu", kaže Edin Krakonja, v.d. direktora Centra za socijalni rad BPK Goražde.

Uvođenje stimulativnih mjera pokazalo se opravdanim jer se broj korisnika prava po ovom osnovu iz godine u godinu povećava.

"Kada je uvedeno ovo pravo 2005. godine 43 korisnika su ostvarila pravo na novčanu naknadu za treće dijete. Već 2008. godine ovaj broj se povećao za sto korisnika, a danas sa 31. junom, kada je bila posljednja isplata, na evidenciji imamo 313 korisnika novčane naknade, a 364 djece ostvaruje ovo pravo", pojašnjava Krakonja.

Uz stimulativne mjere za treće i svako naredno dijete, BPK Goražde među rijetkima u FBiH redovno izdvaja i naknade za nezaposlene porodilje. Pod uslovima propisanim zakonom ostvaruju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 25 posto od prosječne plate u kantonu ostvarene u prethodnoj godini odnosno 149 KM za period od 12 mjeseci od dana porođaja.

Nezaposlene porodilje imaju pravo i na jednokratnu novčanu pomoć za opremu za novorođeno dijete u iznosu od 35 posto prosječne plate u kantonu, odnosno 119 KM, ali pod uslovom da imaju pravo na dječiji dodatak. Pod istim uslovima, uz prethodno pribavljenu potvrdu od nadležne zdravstvene ustanove, ostvaruje se i pravo na pomoć u prehrani djeteta do šest mjeseci i dodatnu ishranu majke dojilje.

Zaposlene porodilje za vrijeme dok odsustvuju s posla ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 80 posto plate. Ova naknada ne može biti manja od 60 posto od prosječne plate u kantonu ostvarene u prethodnoj godini, a isplaćuje se u periodu od 12 mjeseci. Od prije nekoliko godina i Općina Goražde je uvela jednokratnu novčanu pomoć svakoj majci porodilji u iznosu od 100 KM.