Srebrenica
97

Bošnjaci napustili sjednicu Skupštine, smjena Durakovića još nije usvojena

A. K.
Srpske stranke zatražile su smjenu Ćamila Durakovića (Foto: F. K./Klix.ba)
Srpske stranke zatražile su smjenu Ćamila Durakovića (Foto: F. K./Klix.ba)
Sjednica Skupštine Opštine Srebrenica, na kojoj bi trebao biti smijenjen predsjednik tog zakonodavnog tijela Ćamil Duraković, počela je danas u 11 sati, međutim, nedugo nakon toga je prekinuta te je upitan njen nastavak.

Naime, grupa bošnjačkih odbornika odlučila je napustiti sjednicu Skupštine Opštine Srebrenica, s obzirom na to da njihov prijedlog o povlačenju tačke dnevnog reda s opozivom Durakovića nije prihvaćen od odbornika iz reda srpskog naroda.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Kluba bošnjačkih odbornika, sjednicu su napustili upravo iz navedenog razloga, smatrajući da razloga za Durakovićevu smjenu nema.

Inače, politička atmosfera u Srebrenici je užarena nakon što su srpske stranke, predvođene SNSD-om, pokrenule smjenu Durakovića, navodeći kao glavni razlog netrpeljivost u Srebrenici koju on provodi.

Ovakav potez Duraković je ocjenio političkim nasiljem nad Bošnjacima, navodeći da će to dovesti do blokade vlasti.

Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi decidno propisuje da predsjednik Skupštine Opštine mora biti iz reda Bošnjaka, ukoliko je načelnik iz reda srpskog naroda, kao što je to trenutno slučaj.

Prema ranije potvrđenim informacija, niko od bošnjačkih predstavnika u vlasti ne želi se kandidovati za poziciju, što bi moglo dovesti do blokdade Srebrenice.

Kada je riječ o današnjoj sjednici Skupštine Opštine, vrijedi kazati da dnevni red još uvijek nije usvojen, a pitanje je da li će sjednica biti nastavljena.