BiH
4

Bosna i Hercegovina, najbolje čuvana skijaška tajna

Klix.ba
(Foto: AFP)
Olimpijska ljepotica Jahorina sve je popularnija turistička destinacija za sve one koji uživaju u zimskim radostima. Kako britanski portal Cheapflights.co.uk piše, BiH je najbolje čuvana skijaška tajna.

"Skijanje u Bosni? Ne biste nikada pogodili da je ova često zapostavljena destinacija tiho postala mjesto okupljanja zaljubljenika u zimske sportove. Zajedno sa turističkom industrijom ostatka države, stvari polako idu nabolje od rata '90-ih godina. Bosna je spremna dočekati skijaše i snowboardere na svojim padinama, navode u uvodnom dijelu teksta predstavljanja zimskih atrakcija u našoj zemlji.

Uz manju gužvu i mnogo niže cijene u odnosu na poznatija evropska zimska odmarališta, planine oko Sarajeva nude savršenu alternativu skijašima. Dodajte ovome i domaće stanovništvo, prijateljski raspoloženo, te prelijepi krajolik i imat ćete cijelu sliku", piše britanski portal Cheapflights.co.uk.

U tekstu su se posebno osvrnuli na Jahorinu, jednu od olimpijskih sarajevskih planina koja je, kako navode, doživjela uspone i padove u posljednjem stoljeću, od Prvog svjetskog rata, Zimskih olimpijskih igara 1984. do opsade Sarajeva.

Najviši vrh Jahorine nalazi se na 1.916 metara nadmorske visine, što je čini drugom sarajevskom planinom po visini, odmah iza Bjelašnice. Na njoj su se održavali ženski skijaški događaji '84. godine.

Jahorina nudi 25 kilometara skijaških staza. Ne brinite ukoliko nemate vlastitu opremu, unajmljivanje skijaške i opreme za snowboard košta deset eura dnevno. Također, uz DJ-a i ekskluzivne partyje, ne nedostaje ni zabavnih sadržaja.

Trenutno, Međunarodni aerodrom Sarajevo nije najjeftiniji za letenje pa tako postoji opcija slijetanja i polijetanja sa aerodroma u Dubrovniku u susjednoj Hrvatskoj, gdje nude mnogo niskobudžetnih letova.