BiH
120

Bosna i Hercegovina je najnesretnija država u regionu

Piše: I. P.
Još od prve objave 2012. godine Svjetski izvještaj o sreći prikazuje standard življenja u skoro svim državama svijeta, a u četvrtak je objavljeno saopštenje za 2015. godinu.

U obzir je uzeto 158 zemalja i teritorija svijeta, a izvještaj je proizvela Sustainable Development Solutions Network ili SDSN, agencija pri Ujedinjenim nacijama koja kreira listu prema analizi niza važnih faktora.

U obzir se uzimaju GDP, socijalna zaštita, zdravstveno osiguranje i očekivana životna dob građana, sloboda izbora, humanizam i dobročinstvo te percepcija o korupciji.

Na prvom mjestu je Švicarska koja je time ove godine proglašena najsretnijom zemljom na svijetu. Iza nje se nalaze Island, Danska, Norveška i Kanada.

Najnesretnije države na planeti su Ruanda, Benin, Sirija, Burundi, a samo dno tabele zauzima najnesretniji Togo.

Naše susjedstvo nalazi se u "srednjem pojasu“ spiska, a najbolje pozicionirana je Slovenija koja zauzima 55. mjesto. Iza nje se nalazi Hrvatska na 62. poziciji, a slijede Crna Gora na 83. i Srbija na 87. mjestu.

Bosna i Hercegovina je na 96. mjestu najlošije rangirana i time najnesretnija država u regionu. Društvo našoj zemlji čine Albanija koja se nalazi na 95. mjestu, te Lesoto na 97. poziciji. Ipak, nismo najgori u Evropi jer su iza nas Grčka, Mađarska, Ukrajina i Bugarska.

Najveći napredak u sreći svojih građana imaju Nikaragva, Zimbabve, Ekvador, Moldavija i Siera Leone, dok su u posljednjih nekoliko godina pad doživjele Grčka, Italija, Saudijska Arabija, Egipat i Ruanda. Bosna i Hercegovina po ovom pitanju uglavnom stagnira i zabilježila je minimalan napredak.