BiH
2

Bosić: Vlada RS pokušava da izvuče dodatna sredstva od države

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić smatra da Vlada Republike Srpske "pokušava da izvuče neka dodatna sredstva, kao motivaciju da potpiše reformsku agendu".

"Nadam da će svi shvatiti da je reforma u BiH neophodna, te da 10 ili 15 miliona KM iznuđenih sredstava neće pomoći ništa građanima. Građanima jedino može pomoći promjena sistema reforme i politička volja da se krene naprijed", rekao je Bosić novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da je "neodgovorno ponašanje Vlade Republike Srpske", ako se ispostavi da je tačno da danas nije po dogovoru razmatrala reformsku agendu i da je to razlog zašto dokument sutra neće biti potpisan.

Lider SDS-a negirao je tvrdnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je rekao da Bosić, kao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, nije spriječio da na dnevni red dođe Rezolucija o Srebrenici.

"To je, prema proceduri, po automatizmu, moralo biti obavezna tačka sjednice", tvrdi Bosić.

U vezi sa ovim pitanjem oglasila se i Srpska demokratska stranka (SDS), koja je u saopštenju ocijenila da je Dodik, koji je i lider SNSD-a, ovim, kako se navodi, "ponovo obmanuo javnost".

"Dodik zaboravlja da se svake godine u ovo doba na incijativu bošnjačkih poslanika predlaže skoro identična Rezolucija u Srebrenici i da je tako bilo i u prethodna dva mandata kada je član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH bio njegov stranački kolega Milorad Živković", navodi se u saopštenju SDS-a.

SDS podsjeća da je Bosić, kao član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zaustavio da se Rezolucija o Srebrenici nađe na prošlom zasjedanju, te tvrdi da je ona danas, po automatizmu, ušla u dnevni red sjednice Predstavničkog doma, "baš kao što je to bio slučaj kada su srpske stolice u Sarajevu zauzimali kadrovi SNSD-a".

Dodik je izjavio novinarima nakon sastanka predstavnika partija vladajuće koalicije u RS-u da Bosić na sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma nije spriječio da na dnevni red bude uvrštena Rezolucija o Srebrenici.