BiH
15

Bosanski Šamac pod vodom: Cilj je spriječiti zaraze, hrana se dostavlja čamcima

Piše: Am. Dž.
Bosanski Šamac još uvijek pod vodom (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bosanski Šamac još uvijek pod vodom (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Velikim naporima spasilaca na području Općine Šamac protekle noći i jutros je nastavljeno dostavljanje hrane stanovništvu ovog kraja. Ovo područje je još uvijek pod vodom, četiri dana nakon prestanka obilnih padavina u BiH.

Od osam sati navečer do šest sati ujutro u ovom gradu je na snazi policijski sat zbog kriminalaca koji pljačkaju kuće.

"Pri ulasku u grad dijele se propusnice spasiocima koji se u periodu policijskog sata mogu kretati po gradu. Sinoć i jutros je nastavljeno dostavljanje hrane i higijenskih potrepština ugroženima", rekao je za Klix.ba Hasan Jašarević, jedan od spasilaca sa ovog kraja.

U razgovoru za Klix.ba načelnik Općine Šamac Savo Minić ističe da je od jutros prioritet dostavljanje hrane i vode građanima, kao i uključivanje crpnih pumpi u gradu.

"Službe spašavanja i ronioci su uključeni već danima. Tu su i radnici Elektroprivrede. Radi se na rekonstrukciji puteva u prigradskim mjesnim zajednicama. Radimo dostavu hrane, vode ali i stočne hrane, već krećemo sa dezinfekcijom i deratizacijom domaćinstava", rekao je za Klix.ba načelnik Minić.

Organizatori spašavanja i obnove ovog kraja dijele stanovništvu upute kako se ponašati i kako ulaziti u objekat koji je prethodno bio poplavljen.

"Pokušavamo na svaki mogući način preduprijediti zagađenje, posredstvom sistema za prečišćavanje vode. Obaviješten sam da će nam danas biti dostavljena dva samoodrživa pogona za preradu vode. Očekujemo i agregate. Radimo na tome da što prije osposobimo Dom zdravlja kako bi smo imali primarnu zdravstvenu zaštitu. Pripremamo sve što treba za jednu veliku javnu kuhinju", rekao je Minić.