BiH
103

Borovac o akciji Ruben: Potvrđeno je da su policajci RS-a pitali povratnice zašto su pokrivene

Piše: I. P.
Semiha Borovac (Foto: Klix.ba)
Semiha Borovac (Foto: Klix.ba)
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac, danas je nakon sjednice Vijeća ministara iznijela zaključke o slučaju privođenja u akciji Ruben, a u vezi navodnog narušavanja ljudskih prava povratnika.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice trebalo je da ispita da li je došlo do narušavanja ljudskih prava povratnika nakon akcije Ruben. Od predstavnika Islamske zajednice dobili smo informaciju kako su pripadnici MUP-a RS ulazili u kuće povratnika te da su odvodili određene osobe, a njihove porodice nisu znale gdje se odvode što je izazvalo uznemirenost stanovništva", kazala je Borovac.

Ona je rekla kako je potvrđeno ono što je načelnik Ćamil Duraković tvrdio, a odnosi se na iskustvo porodice jednog od privedenih. Naime, supruga i majka privedenog Rame Kadrića pitane su zašto su pokrivene u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji, za šta im služi članstvo u Islamskoj zajednici i zašto imaju određenu knjigu arapskog pisma.

"Mi smo odmah zatražili informaciju o narušavanju prava povratnika od Specijalnog tužilaštva i MUP-a RS, a od njih smo dobili informaciju o privedenim licima uz rečenicu da nije bilo primjedbi na način privođenja ili na ponašanje pripadnika MUP-a prema privedenim osobama. S obzirom da je naše pitanje glasilo da li je bilo narušavanja prava povratničke populacije zaključili da nismo dobili adekvatan odgovor", objasnila je Borovac.

Ostaje da se vidi da li će se u cijeli proces uvrstiti i ombudsman za ljudska prava koji može napraviti specijalni izvještaj. Njemu će mu biti proslijeđena informacija o događajima, a na njemu ostaje da li će poduzeti određene aktivnosti.

"Mi smo predložili Vijeću ministara da prije svega donese zaključak i da se ova informacija prihvati uz prijedlog da se uputi Parlamentarnoj skupštini", zaključila je Borovac.

Ona je pozvala na toleranciju i poštivanje ljudskih prava te međusobno uvažavanje u Bosni i Hercegovini.