Blagdan svjetlosti u BiH
34

Boris Kožemjakin o načinu na koji Jevreji u Sarajevu slave Hanuku: Kasno sjedenje i devet svijeća

L. H.
Boris Kožemjakin
Boris Kožemjakin
Sinoćnom molitvom i paljenjem svijeća Jevreji su započeli obilježavanje Hanuke, blagdana svjetlosti koji traje osam dana. O važnosti ovog blagdana su govorili mnogi, koliko kroz tradiciju i historiju, toliko kroz upoznavanje i odgoj novih naraštaja. Danas u BiH Jevreji u zajedništvu obilježavaju sveti praznik, te se mole da naša borba za pronalaskom svjetlosti na kraju tunela doživi pobjedu.

Na ovaj sveti blagdan za Klix.ba je govorio Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine u Sarajevu i član Izvršnog odbora Međureligijskog vijeća BiH.

"Jevrejska zajednica je prema zvaničnim podacima 1941. godine brojala čak 18 posto stanovništva Sarajeva, te se tada obilježavala u našim domovima, u krugu porodice. Naravno, tada se to moglo tako raditi jer nas je bilo mnogo. Međutim, Holokaust je učinio svoje, kao i Drugi svjetski rat. Također, stvaranje države Izrael je dovelo do velikog raseljavanja ljudi, koji nisu željeli da im se ponovo desi Holokaust. Određeni broj Jevreja je napustio BiH i tokom rata 90-ih godina. Zbog svih ovih navedenih događaja, današnja najveća Jevrejska zajednica u BiH, tačnije Jevrejska zajednica u Sarajevu broji svega 400 ljudi", objašnjava Kožemjakin.

Danas se Hanuka u Sarajevu obilježava u Jevrejskoj općini, gdje su svi, kako kaže Kožemjakin, kao jedna velika porodica.

"Hanuku danas obilježavamo zajednički i dijelimo radost ovog blagdana. Također, djeca nam priređuju priredbu, te nam pokazuju stečeno znanje, posebno o Hanuci, ali i o drugim jevrejskim praznicima, pjevaju nam pjesme, te mi odrasli uživamo s djecom", kazao je.

Tokom blagdana svjetlosti vidi se i pravi duh Sarajeva, te Jevreji Hanuku i njenu radost dijele sa svojim prijateljima drugih vjeroispovijesti.

"Kada je u pitanju obilježavanje Hanuke, u našu općinu nam dolaze i prijatelji drugih nacionalnosti i konfesija, nismo sami i to je dobro, to pokazuje pravi duh Sarajeva. Tako je bilo i sinoć kada se upalila prva svjećica, to je Noć dočeka Hanuke. Svi smo sjedili zajedno do 11 sati navečer, družili se i uživali u blagodatima Hanuke. Svaki narednih osam dana mi palimo po jednu svjećicu i posvećujemo se molitvama. Osim u Općini, mi to radimo i u svojim kućama, dakle mi na prozore svojih kuća istaknemo Hanukiju, osmografski svijećnjak sa devetom svijećom koja se pali. Ostavljamo taj svijećnjak na prozore iz razloga što se nadamo da će ta svjetlost obasjati naše Sarajevo i sve građane BiH, te da ćemo jednog dana živjeti kao normalni ljudi. Čini mi se da danas ipak tako ne živimo", kazao je na kraju našeg razgovora Boris Kožemjakin.