Lider PDP-a
27

Borenović odbio bojkotovati izbore: Nećemo im biti dekor, poziv je izgovor za njihov neuspjeh

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kazao je u razgovoru za Klix.ba da ova stranka neće biti dekor u igrokazu neodgovornih vladajućih političkih struktura.
"Vladajuće partije u RS-u jedan dan izlaze s izjavom da će ići na izbore, drugi dan da neće, treći dan gutaju žabe, pa krokodile, pa odlažu izbore. Oni su u suštini apsolutna vlast i u RS-u i u BiH i mogu raditi šta god hoće. Mi nećemo biti njihov dekor. To su neodgovorne političke strukture, koje su godinama blokirale bilo kakvu mogućnost da se u domaćim parlamentarnim institucijama usvoje izmjene Izbornog zakona jer njima ne odgovaraju fer i pošteni izbori", kazao nam je Borenović.

Upitali smo ga da prokomentariše izjavu potpredsjednika svoje partije Draška Stanivukovića, koji je kazao da je Banja Luka bila spremna izaći na izbore po Izbornom zakonu RS-a, ali da je vladajuća koalicija "podvila rep".

"Izborni zakon RS nije stupio na snagu, nije provodiv i nije u saglasnosti s izbornim zakonom BiH. Da je postojala dobra volja političkih struktura, moglo se to riješiti na vrijeme. Mi već imamo Izborni zakon RS-a po kojem se neke stvari mogu rješavati. Ali, da sada ne ulazim u tačke i zaraze. Apsolutno je ovo neprovodivo, Izborni zakon RS-a nije stupio na snagu i PDP neće u ovome učestvovati", rekao je Borenović.

Kaže da je razgovarao s predsjednikom SDS-a Milanom Miličevićem povodom poziva predsjedavajućeg NSRS-a Nenada Stevandića da se stranke okupe u ponedjeljak kako bi razgovarale o ovom pitanju.

"Vidim da su njegovi i stavovi drugih opozicionih lidera potpuno na tragu ovog što je sada govorim. Besmisleno je i bespotrebno učestvovati u nečemu što je klasični izgovor vladajuće strukture za njihove vlastite neuspjehe", kazao je Borenović.

Činjenicu da Dodik više nije toliko glasan kad je u pitanju neizlazak na izbore po pravilima Centralne izborne komisije Borenović tumači kao "već viđen scenariji".

"Čovjek to radi godinama. Diže tenzije do vrhunca i onda preko noći promijeni mišljenje. Čovjek nema nikakvu viziju, nikakvu strategiju..."

Upitali smo ga da li ovo povlačenje može biti težak udarac za Dodika i SNSD pred lokalne izbore.

"Njima pod kapu sve može proći. Ljudi su za počasnog konzula imenovali pripadnika narko kartela i nikome ništa. Niko ne snosi odgovornost, niko ne postavlja pitanje otkud taj turski državljanin na stolu Željke Cvijanović, ko ga je predložio, kako je on mogao otići tamo. Niko ne postavlja pitanje za brojne zaključke koji se ne provode. Čovjek (Dodik op. a.) radi šta hoće, dobija četvrtog delegata u Domu naroda od stranaka iz Sarajeva, dobija ključeve u ruke od BiH da radi šta hoće. Tražili ste - gledajte", kazao je Borenović.

Podsjetimo, ranije su i ostali opozicioni lider odbili poziv Stevandića i Dodika. Između ostalog, lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kazao je kako bi se "prije uhvatio za živu struju na dalekovodu" nego napravio "dil" s Dodikom. Trivić je kazala da Narodni front nije naivan da ide na razgovore o nečemu "što je već odlučeno" aludirajući na to da su sve stranke vladajuće koalicije ušle u proces prijavljivanja za izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija.

Stevandić je u međuvremenu još jednom pozvao opoziciju na sastanak u ponedjeljak i optužio ih da rade sa "stranim faktorima".