Nezadovoljstvo vojnika kulminira
37

"Bolje užasan kraj, nego užas bez kraja"

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Protest penzionisanih boraca Oružanih snaga BiH je jutros dostigao tačku usijanja kada je jedan od predstavnika pred masom kazao da je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH stavljanje van snage Zakona o dopuni Zakona o službi Oružanih snaga BiH, nakon čega je nastalo veliko negodovanje bivših vojnika.

Zvižducima i povicima vojnici su poručili vlastima da neće dopustiti takvo ponašanje, jer prvenstveno takav nije bio dogovor prošle sedmice. Šemsudin Pojata, jedan od predstavnika boraca je istakao kako je ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, mimo procedure, na dnevni red stavio i ovu tačku koja se odnosi na stavljanje pomenutog Zakona van snage.

“Mi smo bili dogovorili izmjene izvornog Zakona, prema kojem bi naš koeficijent bio usklađen sa srodnim kategorijama, ali odjednom se i ova stavka našla na dnevnom redu. Međutim, mi smo sinoć dobili određene garancije od ministara iz reda Bošnjaka, koji su nam obećali da neće podržati takvu odluku te nas ni u kom slučaju neće izdati”, ističe Pojata.

Abid Šehović, također predstavnik boraca, je naglasio da neće nasjesti na nove provokacije Nikole Špirića.

“Špirić želi izazvati nerede u gradu provocirajući ove ljude koji su već u dosta teškom psihičkom stanju i na taj način prisilno ukloniti naš skup. Taj njegov scenarij je već odavno napravljen i ovo je više ne znam ni koji po redu pokušaj provociranja. On doslovno napada na Zakon ove države, a svaki napad na Zakon je isto kao i napad na državu. Ovim putem poručujemo da nećemo biti oružje ljudima koji ruše ovu državu”, rekao je Šehović.

Iako je bilo najavljeno, porodice penzionisanih boraca, zbog trenutnog stanja, neće doći ispred zgrade zajedničkih institucija, a što se tiče daljih koraka, moguć je i novi štrajk glađu, kazao je na kraju Šehović.