BiH
386

Bojnik dobija tri stadiona sa svlačionicama i pratećim sadržajima

Klix.ba
Škola fudbala "Novi Grad", zajedno sa Općinom Novi Grad Sarajevo realizira veliki projekt izgradnje trening kampa u naselju Bojnik.

Planirana je gradnja dva stadiona standardnih dimenzija i jednog manjeg stadiona, sa svlačionicama i ostalim pratećim sadržajima. Bit će to prvi stadion u ovom dijelu novogradske općine i mjesto za održavanje treninga i utakmica.

Nečelnik Općine Novi Grad Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima, škole fudbala "Novi Grad" i građevinske firme Bosman d.o.o koja izvodi radove, obišao je danas sportske terene, gdje se radovi predviđeni prvom fazom privode kraju, na veliku radost djece i njihovih roditelja.

Škola fudbala "Novi Grad" je jedna od najmasovnijih u Sarajevu. Okuplja oko 450 članova, uzrasta od osam do 18 godina. Općina Novi Grad Sarajevo im je ove godine bez nakande dodijelila lokaciju za potrebe izgradnje trening kampa, a građevinska firma Bosman d.o.o. izvodi radove.

"Danas na djelu imamo potvrdu onoga što zovemo 'Pokrenimo Novi Grad zajedno'. Četiri zainteresirane strane uključile su se u realizaciju jednog korisnog projekta. U ovom projektu je prepoznat javni interes, prije svega. Općina je stvorila uvjete i izdala potrebne dozvole bez odlaganja. Škola fudbala je angažovala privatnu firmu, koja je dala podršku kroz izvođenje radova. I roditelji djece od početka su se svojim ličnim angažmanom uključili u akciju, jer su dobrovoljnim radom omogućili svojoj djeci i sebi da se ovaj projekt uređenja sportskih terena što prije realizuje", kazao je načelnik Efendić, dodajući da će trening kamp, nakon završetka biti najbolji u Sarajevu.

"U ovom projektu najveću podršku nam daje Općina Novi Grad Sarajevo i da nije te podrške ovaj zapušteni dio naselja Bojnik bi bio još uvijek neiskorišten. S obzirom na to da smo škola koja u BiH okuplja najveći broj članova, ovi su nam tereni bili prijeko potrebni. Osim Općine u ovom projektu ogromnu podršku imamo i od građevinske firme Bosman, koja nam pomaže u izvođenju radova.U ovom dijelu novogradske općine nedostajalo je sportskih terena za treninge i utakmice, tako da će ovaj prostor moći koristiti i fudbalski klubovi 'Bojnik' i omladinski pogon 'Olimpic'", istakao je Fadil Aganspahić, direktor škole fudbala "Novi Grad".

Dodao je da su godinama pokušavali doći do prostora za gradnju sportskih terena, ali da nisu naišli na razumijevanje lokalnih vlasti.

"Novo rukovodstvo Općine Novi Grad Sarajevo nam je omogućilo da krenemo u realizaciju ovog velikog i značajnog projekta", rekao je Aganspahić.

Sunija Jahić, direktor firme Bosman, istakao je zadovoljstvo zbog toga što može dati svoj doprinos da se neuređeni i zapušteni prostor pretvori u koristan za dobrobit cjelokupne zajednice, pogotovo mladih naraštaja.

Prva faza je pri kraju, dok je drugom fazom predviđena gradnja pratećih sportskih objekata.

"Naša namjera je bila da se na ovom neuređenom prostoru uradi projekt od kojeg ćemo svi imati koristi", kazao je Jahić.