BiH
0

Bogdanović: Odluka o kvaliteti goriva otvara investiciju vrijednu milijardu eura

FENA
Direktor Sektora za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH Dušan Bogdanović izjavio je danas da su se donošenjem odluke o izmjeni odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva stvorili uvjeti za realizaciju velike investicije u Rafineriji Bosanski Brod i generalno za napredak bh. ekonomije i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita.
  • Pokretanjem i modernizacijom Rafinerije omogućiće se angažman 1.500 radnika, te između 50 i 60 malih preduzeća u različitim sektorima privrednih aktivnosti. Pokretanjem domaće proizvodnje smanjiće se u startu vanjskotrgovinski deficit za razliku između cijene gotovih derivata i cijene sirove nafte i onoga što će biti izvozno orijentisano za oko 500 miliona KM – naglasio je Bogdanović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Na ovaj način se, kako je istakao, otvara velika investicija od gotovo milijardu eura, a namjere investora su zasigurno da postane jedan od regionalnih lidera i može se očekivati da dostignu proizvodnju od četiri miliona tona godišnje.

-Smatram da to može donijeti samo koristi BiH, jer konkurencija u takvoj utakmici sigurno će stvoriti određeni kvalitet i ići u prilog nižim cijenama derivata – kazao je Bogdanović .

On je izrazio zadovoljstvo da je u Vijeću ministara BiH preovladala zdrava logika i izrazio uvjerenje da će iz toga izvući određene pouke, s obzirom na to da pred njima stoji puno obaveza u procesu reformi, CEFTA-i i svega ostalog što treba učiniti za ekonomiju BiH.