Apel iz UIO BiH
0

Blokada carinskih terminala vodi do problema u finansiranju svih nivoa vlasti

Sarajevo-x.com
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Zbog blokade carinskih terminala od strane autoprevoznika u BiH i danas su sve carinske ispostave u Republici Srpskoj potpuno blokirane i nisu u mogućnosti da obavljaju poslove carinjenja roba pri uvozu u BiH i izvozu iz BiH, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zbog obustave uvoza i izvoza roba moglo bi doći do problema finansiranja svih nivoa vlasti (država, entiteti, kantoni, opštine). Naime, Uprava za indirektno oporezivanje dnevno naplati između 15 i 20 miliona KM od zakonom predviđenih uvoznih dažbina. Ukoliko se i dalje nastavi blokada carinskih terminala država, entiteti i niži nivoi vlasti ostat će bez ovih prihoda.

Isto tako, velike gubitke mogli bi imati i privrednici u BiH, a najveće oni koji uvoze i izvoze lakokvarljivu robu, koja carinsku proceduru uvoza i izvoza mora proći što je moguće brže. Nadalje, privrednici koji se bave uvozom roba radi unutrašnje obrade i ponovnog izvoza već su u prilici da kasne sa ispunjavanjem ugovorenih poslova.

Zbog blokade carinskih terminala i graničnih prelaza, koji se nalaze u Republici Srpskoj, većina robnog saobraćaja usmjerena je na šest graničnih prelaza, koji se nalaze u Federaciji BiH, što je izazvalo njihovo preopterećenje i blokadu.

Iz svih navedenih razloga, Uprava za indirektno oporezivanje apeluje da se što prije iznađe rješenje ovog problema i omogući redovan i nesmetan rad svih carinskih ispostava u BiH, saopćeno je iz ove institucije.