Civilna zaštita FBiH
0

Blago raste vodostaj rijeka na području općine Čapljina

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vodostaj rijeka na području općine Čapljina u blagom je porastu. Završeni su radovi na odvodnom kanalu u Nerezima, a zbog jakih podzemnih voda još uvijek nivo vode nije bitno smanjen.

U redovnom izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite u subotu ističe se da je vodostaj rijeke Bune u odnosu na petak ujutro viši za 10-ak cm. Zbog izlijevanja rijeke Bune i dalje je zatvorena za promet lokalna putna komunikacija Buna-Blagaj.

Vodostaj rijeke Jasenice stagnira, kreće se oko 175 cm i trenutno nema nikakvih prijetnji od eventualnog izlijevanja.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona nema većih opasnosti od poplava. U Ljubuškom su na snazi redovne mjere odbrane od poplava, a vodostaj na rijeci Mlade-Trebižat kod Humca jutros u 08. 00 sati iznosio je 326 cm što je za 16 cm više u odnosu na predhodni dan (vanredne mjere preduzimaju se na 330 cm).

He Peć Mlini radi punim kapacitetom, iz jezera Nuga ispušta se oko 30 m3/s, a otvoren je tunnel vodoprivrede kroz koji protziče oko 15,7 m3/s vode.

U Posavskom kantonu visina vodostaja rijeke Save izmjerena u 7 sati, na sljedećim vodomjernim stanicama je: - Slavonski Brod - Brod 564 cm (juče 567 cm), Slavonski Šamac - Šamac 434 cm (jučer 439 cm), Županja – Orašje 674 cm (jučer 669 cm).

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac u 7 sati iznosio je 199,43 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je niži za 2 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.).