Ako prođe SNSD-ov Prijedlog zakona
127

Bivši vojnici gube pravo na penziju?

Klix.ba
Faksimil Prijedloga zakona
Faksimil Prijedloga zakona
Portal Klix.ba došao je u posjed Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je podnio poslanik SNSD-a Miodrag Živković, a koji bi Vijeće ministara i Predstavnički Parlamentarne skupštine trebali sutra razmatrati po hitnom postupku.

Ukoliko bude usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS koji predlaže poslanik Živković, pripadnici Oružanih snaga BiH koji su stekli pravo na penziju izgubit će to pravo i naći će se na ulici bez ikakvih sredstava za egzistenciju.

Ovaj Prijedlog zakona je već prije dva mjeseca najavio Dodik, a inicijativu u Vijeću ministara je pokrenuo Špirić. Sada Živković operativno sprovodi ovaj Dodikov nalog i formalno podnosi prijedlog zakona, kazali su nam predstavnici penzioniranih vojnika Oružanih snaga BiH.

Lideri SDP-a i SDA su nakon Dodikove najave ovakvog zakona izjavili da takav zakon neće podržati i da je neprihvatljivo da pripadnici Oružanih snaga izgube stečena prava. Ukoliko lideri SDP-a i SDA podrže ovaj prijedlog zakona, to bi značilo bezobzirnu izdaju datih političkih obećanja.

"Usvajanje ovog prijedloga zakona značilo bi konačan uvod u potpuno bezakonje u Bosni i Hercegovini. Zakon je pravni akt kojim se na najsigurniji način jamče određena prava, status ili obaveze. U ovom slučaju, bivši pripadnici Oružanih snaga su stekli pravo na penziju koje je potvrđeno čak i odlukama sudova.

Međutim, političke elite koje su na vlasti su uradile sve da taj zakon ne sprovedu, a sada rade presedan da ukinu pravo na penziju određenoj kategoriji pripadnika Oružanih snaga. Takvu praksu nije imala ni jedna dosadašnja vlast u Bosni i Hercegovini. To znači da ni jedan građanin više ne može biti siguran niti u jedno pravo koje mu je zakonom priznato, jer Vlada i predstavnici vladajućih političkih stranaka mogu po sopstvenom nahođenju svakom građaninu ukinuti bilo koje pravo i status stečen na osnovu zakona", naglašavaju predstavnici penzioniranih vojnika.