BiH
50

Bivši radnici Vitezita jutros pješice krenuli iz Viteza u Sarajevo

Piše: N. J.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tridesetak bivših radnika Vitezita krenulo je jutros pješice iz Viteza u Sarajevo kako bi još jednom protestovali boreći se za svoja prava, potvrdio je za Klix.ba radnik i predsjednik Sindikata ovog preduzeća u ostavci Franjo Kovač.

Prema Kovačevim riječima, radnici su u jutarnjim satima noseći zastavu BiH krenuli pješice put Sarajeva, a najvjerovatnije će se okupiti pred zgradom Vlade Federacije BiH tražeći svoja prava.

Ovi radnici, kojih je oko stotinu okupljeno u Udruženju obespravljenih radnika ovog preduzeća, traže uvezivanje staža te odlazak u penziju radnika koji su ispunili uvjete za to, odnosno povratak na posao onih radnika koji još nisu stekli uvjete za odlazak u penziju.

Kako nam je rekao Kovač, ni bivšim radnicima, a ni onima koji su ostali raditi u Vitezitu, mada posla nema, nije uplaćen ni dan staža od rata na ovamo, a preduzeće radnicima duguje 30 plaća.

"Ja sam podnio ostavku na mjesto predsjednika Sindikata zbog stalnih pritisaka. Nismo mogli napraviti nijedno okupljanje ili najaviti štrajk, a da policija ne dođe dan prije i ne saslušava nas. Također, tu je i politika upetljala prste, tako da tu ima svega i ja sam se odlučio povući još prije godinu dana sa te pozicije. No, ljudima niko ne može zabraniti da se bore za svoja prava", rekao je Kovač u razgovoru za naš portal.

On je dodao kako su u preduzeću napravljeni milionski dugovi, te da posla danas praktično i nema.