Tuzla
33

Bivši radnici TTU-a pokušali postaviti šatore, spriječila ih policija

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Grupa nekadašnjih radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla danas se okupila ispred novoosonovane firme TTU Energetik kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo. Kako su istakli, pred fabričkom kapijom spremni su i prenoćiti, jer im radni staž još uvijek nije uvezan, a nisu im isplaćene ni obećane plate.

Grupa bivših radnika jutros je pred TTU Energetik stigla sa šatorima, a u njihovom postavljanju spriječili su ih policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) koji se i dalje nalaze u neposrednoj blizini spomenute firme.

"Naši zahtjevi su vrlo jednostavni. Želimo da nam se uveže 14 godina radnog staža, da se uplati osam neisplaćenih plata i da se socijalno zbrinu one osobe koje ne mogu biti radno angažovane u novoj firmi TTU Energetik", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.

Inače, TTU Energetik je zvaničan rad počeo u petak. Angažovano je 50 radnika, od kojih je njih 40 nekada radilo u TTU-u. U planu je da se u narednom periodu uposli još 30 radnika ove tvornice u stečaju.

"Mi znamo da ima sasvim dovoljno novca od prodaje dijela imovine TTU-a kako bi se ispunii naši zahtjevi. Iako nam policija nije dozvolila postavljanje šatora, mi ispred kapije ostajemo dok se ne ispuni ono što nam je obećano prije godinu i po dana", nastavio je Terzić i naglasio da će grupa radnika večeras prenoćiti pred fabričkom kapijom.