BiH
0

Bivši logoraši čekaju odluku kolegija Zastupničkog doma PFBiH

FENA
Savez logoraša Bosne i Hercegovine uputio je predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Safetu Softiću zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Parlamenta, s jednom tačkom dnevnog reda - rješavanje statusa logoraša, odnosno žrtava torture u BiH.

"Sačinjeni su amandmani na postojeći zakon o civilnim žrtvama rata i zakon o pravima branitelja te dostavljeni u pisanoj formi svim zastupnicima u Parlamentu FBiH“, izjavio je danas za Fenu predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

On je naglasio da je razgovarano s određenim brojem zastupnika koji će te amandmane pokušati predložiti na Parlamentu da bi bili usvojeni, odnosno da bi došlo do izmjena postojećih zakona.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PFBiH Safet Softić potvrdio je za Fenu da je spomenuti zahtjev logoraša dobijen i da će biti predmetom Kolegija u utorak.

"Odluku o vanrednoj sjednici u ovom slučaju donosi Kolegij, ne ja“, kazao je Softić, dodajući da se još ne zna hoće li uopće biti ta sjednica.

Prema rečenom, sve zavisi od odgovora iz Zastupničkog doma PFBiH, s obzirom na to da je 30. maja Upravni odbor Saveza logoraša Bosne i Hercegovine donio odluku o mogućnosti štrajka glađu.

"Ukoliko se ovo ne riješi u naredni mjesec ili mjesec i po dana, ostavljamo mogućnost da štrajkujemo glađu pred zgradom Vlade FBiH“, ponovio je Tahirović u izjavi za Fenu.