Nakon dolaska u Mostar
2

Biskup Palić za Klix.ba: Brine me iseljavanje iz Hercegovine i odluka da se više ne žele vraćati

G. Š.
Foto: FENA
Foto: FENA
Novoimenovani hercegovački biskup Petar Palić, koji je na ovu funkciju u Mostar došao iz susjedne Hrvatske, u razgovoru za Klix.ba kazao je šta ga najviše zabrinjava u sredini u koju je stigao te iskreno iznosi promišljanje o onome što bi trebalo promijeniti.

Iako je tek prije nekoliko dana preuzeo službu u Hercegovini, kaže da je već djelomično upoznat o okolnostima života stanovnika ove zemlje, u tom smislu i vjernika katolika.

"Na prvi pogled brine me iseljavanje i odluka onih koji napuste Hercegovinu da se više ne žele vratiti. Znam da je puno jednostavnije uspostavljati dijagnoze nego naći pravi lijek i odgovor na sve te izazove", ističe biskup.

On također navodi i osnove onoga što je potrebno da bi se loš trend napuštanja zemlje zaustavio.

"Poboljšanje životnog standarda, sigurnost koju daju vladavina prava i neovisno pravosuđe, borba protiv korupcije – sve nam to treba biti na srcu i to su sigurni i dobri preduvjeti za poboljšanje kvaliteta života u ovoj zemlji", ističe biskup Palić.

Upoznat je i o činjenici da je Hercegovina područje koje je još uvijek bremenito ostacima prošlog rata i da su još narušeni međunacionalni odnosi, a upravo za relaksaciju tih odnosa on će se zalagati kao osoba i kao predstavnik Katoličke crkve.

"Biskupi Bosne i Hercegovine su i u najtežoj situaciji rata kroz koju je prolazila ova zemlja bili neumorni promicatelji mira. Što više vrijeme odmiče, kao da brzo zaboravljamo stvari. Sjetimo se brojnih apela i poruka kardinala Vinka Puljića, zatim biskupa Komarice i moga predšasnika Ratka Perića i njihovog zauzimanja za mir", kaže biskup Palić.

Blagopokojni zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, kako podsjeća, svojevremeno je objavio i knjigu pod naslovom: "Mir je djelo pravde".

"U svakom vremenu i prostoru Katolička crkva se zauzima za mir. Mir može biti moguć jedino ako se gradi na pravdi i pravednosti", potcrtava biskup Palić.

Prisjetio se kako je u raznim prigodnim susretima za vrijeme prijašnjih službi u Hrvatskoj bilo lijepo čuti od predstavnika drugih nacionalnosti i drukčijih vjerskih opredjeljenja da su zadovoljni poštivanjem njihovih prava.

Te vrijednosti on će promicati i u Bosni i Hercegovini, a saradnja s predstavnicima drugih vjerskih zajednica za njega je neizostavna.

"S vladikom Dimitrijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim sam se susreo već dvaput i znamo se nekoliko godina. Zahvalan sam mu za nazočnost na svečanosti preuzimanja moje službe. Muftija mostarski Salem ef. Dedović javio mi se porukom odmah nakon imenovanja i poslao mi pisanu čestitku, na čemu mu od srca zahvaljujem. Bit će prigode za susret i promišljanje o zajedničkim temama, a sve na dobro svih onih koji su nam povjereni", zaključio je u razgovoru za Klix.ba mostarski biskup Palić.

Biskup Petar Palić je bio glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, a preuzeo je službu mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije 14. septembra ove godine, nakon 27 godina službe dotadašnjeg biskupa Ratka Perića. Svečanosti su prisustvovali brojni visoki dužnosnici, među kojima je bio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković