Molitve, druženje i veselje
0

FOTO / Bijeli Božić: U gradovima BiH održana misa ponoćka

Sarajevo-x.com
Ponoćka u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U prepunoj Katedrali Srca Isusova u Sarajevu održana je sveta Božićna misa ponoćka koju je tradicionalno predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Misa ponoćka održana je i u banjalučkoj katedrali sv. Bonaventure, kao i u brojnim drugim gradovima u BiH.

Božićna misa u Sarajevu okupila je veliki broj vjernika, koji su došli da s radošću proslave dolazak praznika Isusova rođenja.

Pozdravljajući prisutne, one koji su ostali ispred katedrale, ali i gledatelje pored malih ekrana, kardinal Puljić je prije početka mise vjernicima poželio sreću i dobročinstvo.

Na početku svoje propovijedi, kardinal Puljić je naglasio da je u Sarajevu tradicija da u proslavi Božića ne sudjeluju samo katolici, nego svi građani, koji sa njima žele podijeliti radost Kristovog rođenja.

"Ova noć je posebna. Često čestitamo jedni drugima, kitimo borove i pripremamo se za Božić, a da zapravo ne znamo šta znači. To nije Božić. Božić je Isus, njegovo rođenje i on je središte svega. Zato ovaj praznik trebaju da dožive svi. Oni koji nisu katolici i vjernici, jer je ovo blagdan radosti i okupljanja", poručio je kardinal Puljić.

Objašnjavajući šta je Božić i njegov suštinski doživljaj kardinal Puljić je pozvao vjernike da u svojim srcima prepoznaju dostojanstvo čovjeka kojeg Bog ljubi, naglašavajući da onaj koji je svjestan da je ljubljen ne može da bude izgubljen.

Čestitajući najradosniji katolički blagdan, nadbiskup vrhbosanski je ponovio da smo izgubili toplotu i postali hladni, a da to nije u duhu vjere.

Misu u sarajevskoj katedrali upotpunio je i nastup katedralnog mješovitog hora na čijem su se repertoaru našle tradicionalne Božićne pjesme.

Sveta Božićna misa održana je širom svijeta, a najsvečanije je bilo sjedištu Vatikana i Betlehemu, tojeste gradu u kojem se prema Bibliji rodio Isus.

Misu u gradu na Vrbasu predvodio je biskup banjalučki Franjo Komarica, koji je u svojoj božićnoj poruci još jednom osvrnuo na ljubav, mir i suživot.

"Uz Božju pomoć mi smo spremni i dalje na praštanje i pomirenje kao i za zauzimanje za pobjedu istine i pravde, ljubavi i dobrote", istakao je banjalučki biskup.

Večerašanjoj misi u Banjoj Luci prisustovao je veliki broj vjernika, na čijim licima se mogla vidjeti radost zbog dolaska najradosnijeg blagdana, koji nas podsjeća na rođenje Isusa.

U zeničkoj crkvi Sveti Josip obilježen je dolazak Božića, rođenja Krista, misnim slavljem odnosno ponoćkom. Mnogi vjernici su se okupili da zajedno dočekaju ovaj blagdan te da jedni drugima požele najljepše želje. Uz vjerski dio, molitve i vjerske pjesme, veliki broj vjernika je s radošću ostao budan te dočekao ovaj blagdan. Kako to biva, vjernici su pozvani na ljubav prema svojim bližnjima jer, "ko ne voli bližnjeg svoga, ne voli ni Boga", te na oprost drugima kako bi i njima bili oprošteni grijesi.

Poslije misnog slavlja upriličeno je kratko druženje ispred crkve kako bi jedni drugima čestitali uz hranu i piće te dobru zabavu.

Portal Sarajevo-x.com vam donosi fotografije sa večerašnje ponoćke u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici, te svim vjernicima koji proslavaljaju Božić želi sretan i radostan blagdan.