Sarajevska znamenitost
115

Bijela tabija zapuštena i opasna po posjetioce, a ulaz košta pet KM

B. R.
Bijela tabija u Sarajevu
Bijela tabija u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Bijela tabija kao jedna od znamenitosti Sarajeva nije u prihvatljivom stanju, a ulaz u ovu utvrdu iznad grada naplaćuje se pet KM.
Građevina je zapuštena - pojedini dijelovi se urušavaju i kao takvi opasni su za posjetioce, ne nedostaje smeća i grafita, a dodatni sadržaj ne postoji.

Na internet stranici Javnog preduzeća Sarajevo, koje upravlja Bijelom tabijom, istaknuto je da je za posjete otvorena od srijede do nedjelje u terminu od 10 do 17 sati.

Na stranici nije navedeno da li je i dalje dostupna samo za grupne posjete, kako je to bio slučaj prošle godine, ili je dostupna i za pojedinačne posjete. Bivši direktor Javnog preduzeća Sarajevo Ensar Eminović je u augustu prošle godine izjavio za Klix.ba da je Bijela tabija dostupna samo za grupne posjete, a kao razlog za to je istakao to da nije postojala ekonomska opravdanost za pojedinačne posjete.

Napomenuo je da se 2019., uoči koncerta Gorana Bregovića uredila i da se tada odlučilo da se ulaz naplaćuje. U priloženoj galeriji fotografija možete pogledati kakvo je trenutno stanje Bijele tabije.