BiH
2

Bihać: Predstavljeni rezultati istraživanja o fenomenu djece koja žive i/ili rade na ulici

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od 150 ispitanih porodica u Bihaću, u 27 barem jedno dijete je uključeno u život i rad na ulici, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Regionalne mreže za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici, provedenog u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Danas su u Bihaću Udruženje "Žene sa Une" i Regionalna mreža za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici predstavili nalaze Regionalnog istraživanja o rasprostranjenosti fenomena djece ulice u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Istraživanje je rađeno u periodu od maja do augusta 2016. godine, a provele su ga članice Regionalne mreže uz podršku organizacije Save the Children na 29 lokacija. Tom prilikom obuhvaćeno je 1062 domaćinstva, i to: 300 u Bosni i Hercegovini (Bihać i Brčko), 103 u Albaniji (Tirana), 150 u Crnoj Gori (Podgorica) i 509 u Srbiji (Beograd i Novi Sad).

U okviru obuhvaćenih domaćinstava 870 djece boravi i/ili radi na ulici, a 842 djece nikada nije pohađalo školu.

Izvršna direktorica udruženja "Žene sa Une" Aida Behrem predstavila je nalaze istraživanja za Grad Bihać kojim je obuhvaćeno 5 lokacija, te 150 porodica.

"Prema izjavama ispitanih roditelja, u 27 porodica, odnosno 21 posto ispitanih, bar jedno dijete je uključeno u život i rad na ulici", kazala je Behrem.

Djeca uključena u život i/ili rad na ulici predstavljaju najranjiviju grupu pojedinaca u stanju socijalne potrebe. Ova grupa djece je zbog siromaštva i činjenice da često radi prekovremeno i dalje isključena iz svih relevantnih društvenih sistema, a njihov broj na ulici naglo je porastao u posljednjih nekoliko godina u jugoistočnoj Evropi.

"Istraživanje je utvrdilo da je neophodno podjednako educirati i građane i stručnjake o tome da se radi o ozbiljnom kršenju prava djece, a ne o kulturi ili tradiciji nekog naroda", istakla je Bojana Delibašić Bjelić, sekretarica Regionalne mreže za djecu uključenu u život i rad na ulici.