Vraćen s aerodroma
237

BiH zabranila ulazak u zemlju Ujguru Abulikemu Yusufu, zbog deportacije u Kinu strahuje za život

S. H.
Krajem jula Granična policija BiH na aerodromu Sarajevo nije dozvolila ulazak i boravak u našoj zemlji Abulikemu Yusufu, Ujguru iz Kine te je deportovan, zbog čega strahuje za život.
Naime, Yusuf je u BiH pokušao ući preko aerodroma Sarajevo, ali je kontrolom njegovih dokumenata i ličnih stvari utvrđeno da ne posjeduje dovoljno sredstava za izdržavanje.

To je bilo dovoljno da se Granična policija BiH pozove na član 19. Zakona o strancima i ne dozvoli mu ulazak na terotorij BiH. On je potom avionom otputovao u Katar, gdje čeka deprtaciju za Kinu.

To bi u njegovom slučaju moglo biti problematično, s obzirom da je etnički Ujgur koji nije želio ostati u Kini, a svjetski mediji pišu da je Ujgurima ograničeno putovanje u inozemstvo.

Ujguri su uglavnom sunitski muslimani koji govore turski. U pokrajini Xinjiang živi oko 22 miliona ljudi, a Ujgura ima oko 10 miliona. Brojni svjetski mediji posljednjih nekoliko godina izvještavaju o stanju Ujgura u Kini.

Prema prošlogodišnjim informacijama Ujedinjenih nacija u "masovnim logorima", koje kineske vlasti nazivaju tajnim kampovima za reobrazovanje, nalazi se milion Ujgura, kineskih muslimana koji žive u Xinjiangu.