Njemački ministar odbrane
0

"BiH treba ispuniti kriterije da bi dobila status MAP-a"

FENA
Karl-Thedor Freiherr zu Guttenberg
Karl-Thedor Freiherr zu Guttenberg
Bosna i Hercegovina mora ispuniti potrebne kriterije kako bi dobila zeleno svjetlo za Akcioni plan za članstvo (MAP) i u vezi s tim se njemački stav nije promijenio, izjavio je danas u Sarajevu ministar odbrane SR Njemačke Karl-Thedor Freiherr zu Guttenberg, koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane te zemlje u zvaničnoj posjeti BiH.

Guttenberg je nakon susreta sa ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem istakao kako Njemačka podržava napore naše zemlje na njenom putu prema Evropskoj uniji i NATO-u.

Ocijenio je kako su rezultati reformi koje su ostvarene u odbrambenom sektoru BiH ohrabrujući i da trebaju biti primjer za provedbu potrebnih reformi i u drugim sektorima.

Također, ustvrdio je da BiH i Njemačka imaju veoma dobre odnose, a najavio je i nastavak saradnje između odbrambenih struktura dvije zemlje.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić ocijenio je da je posjeta njemačkog ministra odbrane BiH znak snažne veze između odbrambenih struktura Njemačke i BiH, kao i dobre saradnje između dvije zemlje.

Cikotić navodi kako Njemačka podržava i ohrabruju napredak BiH prema NATO-u, uz insistiranje na kriterijima koje treba ispuniti da bi zemlja dobila status MAP-a i postala članica NATO-a.

"Značajno je da se održi zamah odbrambenih reformi i napretka prema NATO-u, kao jedan noseći mehanizam napretka BiH prema evroatlanskim integracijama u cjelini", podcrtao je ministar Cikotić.

On je stava kako postignute rezultate treba ohrabriti određenim priznanjima i podrškom evroatlantskih struktura kako bi taj put dobio dodatnu motivaciju.