Željko Komšić
0

"BiH s jednim predsjednikom i poželjna i moguća"

Sarajevo-x.com
Na neka od najbitnijih pitanja koja bi mogla zanimati birače, a koja je kandidatima za člana i članicu Predsjedništva BiH prije mjesec poslao portal Razglasaj.ba, odgovorila su tek trojica - Željko Komšić, kandidat SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Rajko Papović, kandidat Saveza za demokratsku Srpsku za srpskog člana, te Ibrahim Đedović, kandidat DNZ-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Ostali su svojim neodgovaranjem, iako su imali vrlo razuman rok, pokazali koliko su im glasači bitni, naveli su s ovog portala.

Kandidati su pitani o vanjskoj politici, pristupu NATO-u, slanju bh. vojnika u Afganistan, planu za rezanje troškova u Predsjedništvu, o saradnji s drugim članovima Predsjedništva BiH, presudi iz strazbura i opasnosti da izbori budu nepriznati. Također, upitani su i da li jaki entiteti znače jaku državu ili je obrnuto, potom da li im je važniji nacionalni interes naroda kojem pripadaju ili boljitak za državu i sve građane, te da li je BiH moguća s jednim predsjednikom.

"Kao i partija u čije ime govorim, zalažem se za jaku državu i njene institucije, koja su u stanje da ispune obaveze na vanjskopolitičkom planu. Jedini sam član Predsjedništva BiH za kojeg glasaju pripadnici sva tri konstitutivna naroda, kao i nacionalnih manjina. U Predsjedništvu zastupam interese hrvatskog naroda, ali ne na štetu ili protiv drugih naroda. Ali, zastupam i interese običnog čovjeka i mislim da sam pokazao kako ta dva interesa nisu u suprotnosti jedan s drugim“, kazao je, između ostalog, Željko Komšić.

Dodao je kako među glavnim mjerama za štednju kad je Predsjedništvo BiH u pitanju vidi BiH s jednim predsjednikom, što je "i moguće i poželjno", te da su za članstvo BiH u NATO-u ključna prepreka ustavne reforme.

Rajko Papović smatra pak kako jedan predsjednik BiH nije moguć.

"Odgovorit ću kontrapitanjem: Možete li zamisliti Harisa Silajdžića u toj ulozi? Dakle, ne! Ovakva BiH nije moguća sa jednim predsjednikom i teško da ćete u RS naći nekoga ko bi pristao da se Ustav BiH mijenja u tom pravcu", kazao je Papović.

Istakao je i da se presuda iz Strasbourga mora sprovesti bez odlaganja ako želimo biti dio evropske priče.

Kandidat DNZ-a Ibrahim Đedović kao osnovnu zamjerku na dosadašnju vanjsku politiku naveo je “kriminegone ili jednonacionalnu, umjesto proizvodne diplomatije”, a težište odgovora stavio je na dijalog i razvoj ekonomije. Na upit portala o tome šta misli o tome da BiH jednog dana ima jednog predsjednika, nije odgovorio.