BiH
0

BiH pristupila Međunarodnom centru za genetički inženjering i biotehnologiju

NINA
Bosna i Hercegovina je pristupila Međunarodnom centru za genetički inženjering i biotehnologiju (ICGEB), a proceduru pristupa pokrenulo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, instrument o pristupu koji je nedavno potpisao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, proslijeđen je Uredu za pravne poslove UN-a u New Yorku.

ICGEB je međuvladina organizacija koja je počela raditi 1987. kao poseban projekat UN-a za industrijski razvoj (UNIDO) u njezine dvije komponente iz New Delhija i Trsta.

Članstvom u ICGEB-u BiH se pruža mogućnost međunarodne naučne saradnje u oblasti genetskog inženjeringa i biotehnologije, naučnoj zajednici da igra vrlo aktivnu ulogu u različitim aktivnostima ICGEB-a, naučnim ustanovama otvara se mogućnost da se natječu za mnoge naučne projekte iz te oblasti u svijetu, a naročito glede genetski modificirane hrane.

U povodu pristupanja BiH toj organizaciji, direktor Odjela za administrativne i vanjske poslove ICGEB-a Decio Ripandelli najavio je skoru posjetu BiH.