BiH
43

BiH odala počast Jo Cox: Iskreno je brinula o srebreničkim žrtvama

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Historijski muzej BiH danas je bio mjesto sjećanja na Jo Cox, ubijenu britansku zastupnicu koja bi na današnji dan slavila svoj 42. rođendan.

Ova velika i hrabra žena ubijena zbog svojih političkih stavova vjerovala je da je puno više onoga što nas ujedinjuje nego onoga što nas dijeli.

Ubijena je protekle sedmice u gradu Birstallu na sjeveru Engleske nasred ulice. Ostala je upamćena kao borac za Palestinu i sirijsku djecu izbjeglice.

Posebno se urezala u sjećanje Srebreničanima jer je o njima iskreno brinula. Okupljeni danas u Sarajevu poručili su da slave sjećanje na Jo Cox i sjećanje na sve ono iza čega je stajala.

Hariz Halilović, profesor socijalne antropologije koji, kako i sam kaže živi na relaciji Sarajevo - Melbourne - Los Angeles - Srebrenica, kazao je: "Ovdje sam u ime mnogih zemljaka i prije svega ljudi iz Srebrenice, kako bih odao počast ženi koja je znala u trenucima kada mnogi nisu ni razmišljali o tome, izraziti ne samo solidarnost, već se aktivno staviti na stranu žrtava. Dirljivo je da je svojoj kćerci dala ime Lejla po djevojčici iz Srebrenice koju je upoznala".

Dodao je da bi radije bio ovdje na proslavi njenog rođendana, ali da je politički motivirano nasilje odnijelo još jedan važan život.

"Mogu samo odati počast toj velikoj ženi i izraziti sućut njenoj porodici", dodao je Halilović.

Okupljeni u Historijskom muzeju poslali su Joinu poruku kojom je postala simbol u svijetu - da imamo puno više zajedničkog nego što nas razdvaja #moreincommon!

Njena smrt je devastirala njenu porodicu i bila napad na ideale koje mi kao nacija najviše cijenimo, poručeno je sa današnjeg skupa.