Kancerogene materije
46

BiH nema dovoljno lokacija za odlaganje elektronskog otpada opasnog po zdravlje

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zbog štetnih materija koje sadrži, elektronski i električni otpad je opasan po ljudsko zdravlje te ga je potrebno zbrinjavati na adekvatan način. Svijest građana BiH o tome je povećana, ali je problem u nedovoljnom broju lokacija za njegovo propisno odlaganje.

Mobilni telefoni, kompjuteri, laptopi i kućanski aparati samo su mali segment uređaja koji se svrstavaju u elektronski i električni otpad, koji građani u Bosni i Hercegovini nepropisno odlažu, nanoseći štetu svom, ali i zdravlju ostalih građana, uz zagađenje okoline.

"Električni i elektronski otpad potpada pod opasni otpad koji je potrebno posebno odvajati i reciklirati, jer sadrži određene materije koje su kancerogene, poput olova, žive, kadmija i slično. Isto tako, ovaj otpad je potrebno propisno odvajati kako se ne bi vršila eksploatacija novih sirovina", kaže nam Elma Babić-Džihanić, zamjenica direktora kompanije ZEOS eko-sistem, prvog operatera sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini.

Elma Babić-Džihanić (Foto: A. K./Klix.ba)
Elma Babić-Džihanić (Foto: A. K./Klix.ba)

O pravilnom skladištenju ovakve vrste otpada u Bosni i Hercegovini govori se duži niz godina, a prema riječima naše sagovornice, u protekloj deceniji bilježi se povećanje svijesti kod stanovništva.

"Građani sve više putuju u inozemstvo te vide da se tamo otpad odvojeno sakuplja, tako da traže mogućnost i u BiH. Vidi se napredak, a tome doprinosi i naš rad s vrtićima, osnovnim i srednjim školama te različitim udruženjima", ističe Babić-Džihanić.

Iako je svijest građana općenito podignuta na viši nivo i dalje veliki broj njih iskorištene električne ili elektronske uređaje odlaže s ostalim komunalnim otpadom.

Također, oni koji bi se željeli pridružiti poštivanju "zelenih politika" u većini bh. gradova uskraćeni su za tu mogućnost, jer cijeli problem dodatno produbljuje činjenica da većina komunalnih preduzeća nema mogućnost selekcije otpada, kao što je to bio slučaj u Tuzli.

Međutim, kako bi građani dobili veću mogućnost za selektivno odlaganje svoga otpada, na području grada postavljeno je 13 e-kontejnera. Oni su postavljeni na isto toliko lokacija, a u okviru projekta Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti.

"Ovakva vrsta otpada nama je pravila problem u sortiranom i komunalnom otpadu, jer ga nismo imali gdje odlagati. Ova aktivnost nama je sada od velikog značaja i izuzetno je važno da se i u našem gradu konačno pojavio ovlašteni operater, koji će prikupljati ovakav otpad", kazao nam je direktor tuzlanskog Javnog komunalnog preduzeća Komunalac Admir Bećirović.

Admir Bećirović (Foto: A. K./Klix.ba)
Admir Bećirović (Foto: A. K./Klix.ba)

Projekt Ekolucija – Revolucija ekološke svijesti naslanja se i na strategiju upravljanja otpadom, koja je usvojena u Tuzli.

"Očekujemo saradnju s građanima u smislu da poštuju jednostavne upute o odlaganju električnog i elektronskog otpada, što će doprinijeti ekološki zdravijoj sredini, ali i otvaranju novih radnih mjesta", kaže nam gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

Tuzlaci od ove srijede u specijalne kontejnere mogu besplatno odlagati električni i elektronski otpad manjih dimenzija, poput fenova za kosu, sijalica, baterija, miksera i sličo. Sav ostali otpad većih dimenzija moći će odložiti u mobilno reciklažno dvorište u vidu kamiona, predati ga putem brze pošte ili kurirske službe.

Sav otpad koji se sakupi bit će propisno obrađen i recikliran uglavnom u BiH, a predmeti koji se tom procesu ne budu mogli podvrgnuti u našoj zemlji, poput sijalica, frižidera, televizora i monitora isporučit će se u inozemstvo.

"Nakon što se izvrši sortiranje otpada slijedi recikliranje materijala koji idu ponovo u preradu, a bit će korišteni vjerovatno za proizvodnju istih ili sličnih proizvoda. Jednostavno, na takav način se vrši oživljavanje proizvoda koji se više ne koriste, čime se smanjuje upotreba novih ruda za proizvodnju", pojašnjava nam Mirnes Hukić, direktor tuzlanske jedinice kompanije C.I.B.O.S., koja se bavi reciklažom i preradom sekundarnih sirovina.

Mirnes Hukić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirnes Hukić (Foto: A. K./Klix.ba)

Pravilno odlaganje električnog i elektronskog otpada trenutno je pored Tuzle moguće i u Sarajevu, koje uz kontejnere raspolaže i reciklažnim dvorištem.