BiH
234

BiH na 13. mjestu liste država čiji građani najviše pate u životu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Američka agencija Gallup razvrstala je građane zemalja svijeta na uspješne, one koji se bore za život i one koji pate. Prema tom istraživanju, skoro trećina građana u Bosni i Hercegovini pati. Na ovoj neslavnoj listi, Bugarska je već treću godinu zaredom vodeća prema broju građana koji pate u životu.

Čak 33 posto građana Bugarske naveli su da žive toliko teško da se može smatrati da je njihov život patnja. Od 143 zemlje u kojima je Gallup uradio istraživanje, Bosna i Hercegovina je zauzela 13. mjesto sa 27 posto građana koji teško žive, odnosno nalaze se u stanju patnje.

Iza Bugarske, a ispred nas, nalaze se Armenija (37 posto), Kambodža (35 posto), Haiti (32 posto), Mađarska (32 posto), Madagaskar (31 posto), Makedonija (31 posto), Iran (31 posto), Sirija (29 posto), Afganistan (29 posto), Libanon (29 posto) i Tanzanij (28 posto).

Građani su ocjenjivali od jedan do 10 svoje trenutne živote i očekivanja u budućnosti. Oni koji su dali ocjenu četiri ili nižu, nalaze se u stanju patnje. Takvih osoba je, prema Gallupu, skoro trećina u BiH.

Srbija i Crna Gora nalaze se na 23., odnosno 24. mjestu, Slovenci su na 54., a Hrvati na 62. mjestu.

Gledajući po regijama i kontinentima, najviše osoba u stanju patnje nalazi se u Aziji, 24 posto. Nakon toga slijede Balkan, Bliski istok i sjeverna Afrika sa 21 posto.

Najlagodniji život imaju građani Islanda, Katara, Švedske, Norveške, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nigerije, Švicarske, Venecuele, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Danske, Tajlanda, Holandije, Kuvajta i Libije.