BiH
30

BiH među zemljama sa najnižom stopom fertiliteta u svijetu, gubimo 4.500 građana godišnje

Piše: I. P.
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Svjetski poznati servis statističkih podataka tvrdi kako naša zemlja šokantno zaostaje kada je riječ o stopi fertiliteta ili plodnosti.

Naime, prema podacima servisa WorldoMeters Bosna i Hercegovina ima stopu fertiliteta od 1,27. To znači da na jednu ženu u BiH dolazi 1,27 djece, što prema svjetskim i evropskim standardima nije dovoljno za održivu razmjenu generacija.

Održiva razmjena generacija je broj rođene djece koji osigurava veću populaciju unutar nove generacije u odnosu na prethodnu.

Stopa koja je potrebna da bi se desila održiva razmjena generacija polazi od 2 djeteta po ženi. U razvijenom svijetu taj broj iznosi 2,07 do 2,1, dok u zemljama u razvoju taj broj iznosi i do 2,5 s obzirom na veću stopu mortaliteta ili smrtnosti.

Bosna i Hercegovina je na osnovu podataka WorldoMetersa na nezavidnom 198. mjestu od 200 zemalja uključenih u istraživanje. Ispod BiH nalaze se kineske administrativne jedinice Makao i Hong Kong. Srbija se nalazi na 192. mjestu sa 1,38 djece po ženi, Makedonija se nalazi na 184. mjestu, a Hrvatska zauzima 174. mjesto sa 1,48 djece po ženi.

Od razvijenih zemalja najveću stopu plodnosti imaju Izrael, Kuvajt, Južna Afrika, Bahrein, Island i Novi Zeland.

Prema podacima WorldoMetersa, Bosna i Hercegovina godišnje gubi oko 0,12 posto stanovništva ili oko 4.500 građana. Migracija je negativna i nalazi se na oko minus 1.300 osoba godišnje, što predstavlja razliku između imigracije i emigracije, odnosno useljenja u BiH ili iseljenja iz nje. Prosječna životna dob je 39,8 godina, a 21 posto građana starije je od 60 godina.

Servis WorldoMeters je visokocijenjeni izvor informacija koje koriste svjetski mediji poput BBC-a i organizacije kao što su Ujedinjene nacije.