Radmanović u Lisabonu
0

"BiH je odgovoran partner u operaciji mira u Afganistanu"

SRNA
Samit u Lisabonu
Samit u Lisabonu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je u Lisabonu da je BiH u dosadašnjem odnosu sa NATO-om pokazala da je odgovoran partner i da je spremna da dijeli teret današnjih bezbjednosnih izazova.

Radmanović je u govoru na sastanku Sjeverno-atlantskog savjeta o Afganistanu istakao da je BiH opredjeljena da doprinosi globalnom miru i bezbjednosti, ističući da je doprinos misiji ISAF u Afganistanu velik, ukoliko se ima u vidu da je BiH mala zemlja slabe ekonomske snage, javlja specijalni izvještač Srne iz Lisabona.

"Važno je istaći da se učešće BiH u ISAF misiji konstantno povećava i da to ne izaziva nikakva unutrašnja sporenja. Učinićemo sve da BiH bude stabilan i pouzdan partner u operaciji mira u Afganistanu", rekao je Radmanović.

On je podsjetio da je prije četiri godine BiH  iskazala spremnost  da preuzme obaveze i prava koja podrazumijeva članstvo u evro-atlantskoj porodici slobodnih i demokratskih država, pristupanjem NATO programu Partnerstvo za mir. 

Radmanović je dodao da su organi vlasti u BiH, ali i društvo u cjelini pristupili korjenitim i sveobuhvatnim reformama u različitim oblastima u cilju integracije BiH u evro-atlantske strukture.

"U proteklom vremenu oružane i policijske snage BiH učestvovale su u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija u Liberiji, Sudanu, Istočnom Timoru, Kipru, Haitiju, Kongu itd. Jedna jedinica za deminiranje iz sastava Oružanih snaga BiH, kroz koju je u nekoliko rotacija prošlo 350 vojnika, uspješno je učestvovala u operaciji mira u Iraku i vratila se sa pozitivnim iskustvima", rekao je Radmanović.
   
On je podsjetio da je BiH  11. marta 2009. godine potpisala Sporazum o učestvovanju u ISAF-u i Sporazum o finansiranju sa Generalnim sekretarom NATO-a. 
"Predsjedništvo BiH je 27. jula 2010. godine donijelo odluku o upućivanju 45 pripadnika Oružanih snaga BiH u misiju Snaga međunarodne bezbjednosne pomoći, poznatiju kao ISAF u Afganistan, koju je potvrdio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Radmanović.

On je dodao da je u oktobru ove godine upućena prva rotacija pješadijske jedinice u misiju, koja djeluje u okviru danskog kontingenta u provinciji Helmand, na obezbjeđenju nepokretnih vojnih objekata, dok je godinu dana ranije BiH poslala 10 oficira u komandu NATO-a u ISAF misiji. 

"BiH je donijela odluku o upućivanju 10 instruktora i trenera vojne policije u Afganistan, ali oni još nisu upućeni na teren do odluke savezničkih snaga o njihovom angažmanu", rekao je Radmanović i dodao da je Predsjedništvo BiH  donijelo odluku o slanju četiri oficira u ISAF štabove. 

On je podsjetio da je BiH ove godine donirala 60 haubica u NATO povjerenički fond za razvoj ANSF.

"Učešće jedinice Oružanih snaga BiH u misiji ISAF do sada je bilo uspješno što potvrđuju i nalazi sa terena. Sve to govori o dobroj integraciji naših oficira i vojnika u novim okolnostima", rekao je Radmanović i dodao da vojne jedinice iz sastava ISAF-a imaju značajan dio civilnih aktivnosti u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u njihovoj zoni odgovornosti.

Prema njegovim riječima, prioritet u budućnosti treba da bude pružanje pomoći u obuci afganistanskih snaga bezbjednosti. 
"Dugoročna posvećenost međunarodne zajednice u Afganistanu treba da ide u pravcu ekonomske obnove i aktiviranja prirodnih i ekonomskih resursa kojim zemlja raspolaže, uz strana ulaganja, kako bi zemlja izašla na put mirne tranzicije i ekonomskog razvoja", zaključio je Radmanović.