Osnaživanje grupa samopomoći
22

BiH, Izrael i Palestina ujedinjeni u borbi protiv karcinoma dojke

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevo su danas prvi put organizovano doputovale žene iz Palestine i Izraela, koje se bave problemom i prevencijom raka dojke, a koje su i same preživjele ovu bolest. Cilj njihove posjete Bosni i Hercegovini je razmjena iskustava o radu grupa za pomoć oboljelim ženama i utvrđivanje sličnosti i razlika u pristupu ovoj problematici između navedenih zemalja.

Maja Memić se sa karcinomom dojke prvi put susrela 1998. godine kada je imala 40 godina. Kako kaže, kao da joj se cijeli svijet odjednom srušio. Prvo je sebi postavila pitanje, koje obično žene postavljaju kada se susretnu sa ovom bolešću, "zašto baš ja".

"Bilo je veoma teško psihički i fizički proći kroz fazu liječenja, kroz mnogo hemoterapija i radioterapija. Nakon toga, bila sam mirna sedam i po godina. Onda se recidiv ponovo javio, nakon čega sam strahovito psihički klonula. Imala sam dva operativna zahvata u dva mjeseca. Tada sam se uključila u Udruženje Novi pogled u Mostaru. Bila sam dio projekta osnaživanja žena, nakon kojeg sam izašla mnogo jača. Ja sam dala posve novi smisao svom životu, koji sam iz korijena promijenila", kaže Maja.

Maja je danas bila jedna od učesnica cjelodnevne radionice o temi "Osnaživanje grupa samopomoći za žene koje su preživjele bolest", kojoj su prisustvovale gošće iz Palestine i Izraela te predstavnice udruženja iz BiH koja se bave prevencijom raka dojke.

Kako kaže Nela Hasić, regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena WHEP, ovo je poseban dan za žene u BiH.

"Izraelke i Palestinke, koje su stigle u BiH, preživjele su karcinom dojke i one su aktivne u svojim organizacijama, sličnim ovim kakve mi imamo u BiH. Grupa sačinjena od predsjednica bh. udruženja koja se bore protiv karcinoma dojke će u oktobru posjetiti svoje nove prijateljice u Izraelu i Palestini", kaže Hasić.

Carol Jabari, kako kaže, dolazi iz Izraela i Palestine i predsjednica je Nevladine organizacije Prijatelji pacijenata.

"Naša organizacija je opredijeljena pružanju kvalitetne medicinske njege za Palestince, a sa posebnim aspektom pružanja medicinske pomoći pacijenticama koje su oboljele od karcionma dojke", kaže Carol te dodaje kako ona predstavlja prvu grupu u zemlji koja pruža psihosocijalnu pomoć ženama koje se suočavaju sa karcinomom.

"Mi kao žene smo ujedinjene u želji da se poboljša njega žena koje su već oboljele. Zajednički imamo snagu i potencijal da budemo ambasadorice, da pomognemo jedne drugima, da učimo...", kaže Carol.

Kako kažu učesnice, bilo je lijepo čuti različite priče. U četvrtak će grupu žena primiti gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, a sastanku će prusustvovati i lideri JDC-a iz New Yorka i Izraela, kako bi prezentovali aktivnosti vezane za prevenciju bolesti i važnost njihovog provođenja u našoj zemlji.