BiH
8

BiH i Rumunija potpisale važan bilateralni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Rumunije u BiH Dana-Manuela Constantinescu potpisali su danas važan ekonomski Sporazum između dvije zemlje o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak.

Bevanda je izjavio kako je danas potpisan Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije države, što će sasvim sigurno pomoći bosanskohercegovačkim građanima da ostvare kvalitetne poslovne kontakte.

"Već imamo ugovor ove vrste koji se temeljio na sporazumu bivše SFRJ s Rumunijom, a ovim činom smo definirali sve odnose u oblasti porezne politike u skladu s današnjim trenutkom i važećim zakonodavstvom. Inače je ovaj sporazum zaključen po uzoru na tipske sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu. Zaključenjem ovog ugovora BiH ispunjava obaveze iz članka o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji (EU)", izjavio je Bevanda i dodao kako je cilj sporazuma eliminirati dvostruko oporezivanje koje je važan preduslov za privrednike koji žele investirati i žele biti konkurentni na tržištu obje zemlje.

Ovim činom će svakako biti omogućen brži i lakši protok kapitala, robe, usluga i znanja te je postignut bitan cilj, a to je definiranost i usklađenost poreza. Bevanda je istakao kako su odnosi država dosta dobri te da je siguran da će se sporazum unaprijediti saradnju dviju država. Projekat je započet 2010. godine i uspješno je okončan.

Ambasadorica Rumunije u BiH Dana-Manuela Constantinescu je kazala kako je bilo potrebno potpisati ovu vrstu dokumenta da bi se osnažila bilaterlana saradnja dviju država.

Prema njenim riječima, potpisan je dokument koji odgovara političkoj i privrednoj stvarnosti država. Trgovinska razmjena između ovih zemalja je prošle godine iznosila 150 miliona eura.