BiH
1

BiH - Hrvatska: Pogranične propusnice poskupjele 400 posto

Anadolija
Pogranične propusnice, koje koriste građani s obje strane granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od prvog dana ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (01.07.2013.) poskupjele su 400 posto i od početnih 60 kuna sada koštaju 300 kuna (40 eura), javio je dopisnik agencije Anadolija.
Temeljem Sporazuma o pograničnom prometu i saradnji između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sklopljenog 2003. godine, u policijskim upravama i postajama u pograničnom području počelo je izdavanje pograničnih propusnica, čija je cijena iznosila 60 kuna. Međutim, od 01.07. ove godine pogranične propusnice su, prema novim pravilima, višestruko poskupjele, što je izazvalo ogorčenje lokalnog stanovništva s obje strane granice.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske saopćeno je da nove pogranične propusnice Hrvatska izdaje stanovnicima pograničnog područja u Bosni i Hercegovini, dok BiH propusnice izdaje stanovnicima pograničnog područja u Hrvatskoj.

"Pogranične propusnice koje su ranije izdane hrvatskim državljanima na rok od pet godina, nadležna BiH tijela zamijenit će za nove biometrijske propusnice, i to bez naknade", saopćio je MUP Hrvatske.

Koliku će cijenu propusnice državljani Hrvatske plaćati u pograničnim policijskim postajama u BiH još uvijek nije poznato. Pretpostavlja se da neće biti velike razlike od cijene koju će plaćati građani Bosne i Hercegovine. Tako bi cijena propusnice za građane Hrvatske trebala iznositi od 70 do 80 konvertibilnih maraka (35-40 eura).

Za sve stanovnike BiH, koji ne posjeduju hrvatsko državljanstvo a propusnicu traže prema odredbama novog Sporazuma između Hrvatske i BiH o pograničnom prometu, propusnice će biti veliki izdatak, skuplji čak i od regularnog pasoša. Naime, izdavanje biometrijskog pasoša u BiH košta 40 konvertibilnih maraka (20 eura), a za propusnicu, koja je isprava nižeg ranga, trebali bi u Hrvatskoj izdvojiti 300 kuna (40 eura).

Pogranične propusnice ljudima koji žive u blizini međudržavne granice olakšavaju svakodnevne aktivnosti, kao što su odlazak na posao, u školu ili na poljoprivredno imanje.

Prema pojašnjenju MUP-a, pogranična propusnica služi njenom nositelju za prijelaz državne granice na graničnim prijelazima za pogranični promet koji su navedeni u pograničnoj propusnici, te na prijelaznim mjestima koja su upisana u pograničnu propusnicu, kao i neprekidni boravak na području druge ugovorene stranke do sedam dana, koji se uz odobrenje nadležnih tijela ugovornih stranaka, može produžiti do 30 dana, i to samo u rasponu od pet kilometara.