BiH
69

BiH dobila saglasnost: Studenti će moći dobiti finansijsku pomoć i studijska putovanja u EU

Piše: E.S.H
Bosna i Hercegovina je dobila potrebnu saglasnost za učešće u značajnom obrazovnom programu Erasmus +. Nakon studentskih protesta, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je potpisalo saglasnost za učešće u programu. To je jedino od 13 ministarstava iz BiH koje je osporavalo ovaj važan korak za visoko obrazovanje.

Erasmus+ je nasljednik nekoliko programa koji su bili u budžetskom periodu od 2007. do 2013. godina, kao što su Tempus, Erasmus Mundus i drugi.

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je organizovana promocija novih programa Europske unije koji su važni za visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

"Problem koji je bio sa Erasmus + programom je u procesu rješavanja. Radi se na tome i očekujemo potpisivanje okvirnog ugovora između BiH i Evropske komisije za drugu fazu što znači da naša zemlja može učestvovati u programu, a implementira se kroz plaćanje ulazne karte od 15.000 eura. Mislim da je to pitanje vrlo blizu rješenja", rekao je Suad Muhibić direktor Tempus ureda u BIH.

Danas je promovisan program koji je veoma važan za visoko obrazovanje. Muhibić je rekao da je ovo najvažniji program za narednih sedam godina i ukupan budžet je 14 milijardi eura.

"BiH može učestvovati u ovom programu, a učešće se ostvaruje putem javnih poziva. Program ima nekoliko akcija, a jedna od najvažnijih je akcija za mobilnost. Program za master studije je jedan od dijelova ovog programa i naši studenti i institucije se mogu prijaviti za učešće. Druga aktivnost je mobilnost kredita, to su kratke studijske posjete zemljama EU. Naši studenti mogu otići na studiranje u zemlje EU na period od tri mjeseca do godinu dana, a akademsko osoblje može otići na razne treninge na univerzitete i institucije EU od minimalno pet dana do tri mjeseca“, pojasnio je Muhibić.

Spomenuo je i program Akcija 2 koji podrazumijeva projekte za izgradnju kapaciteta, a postoji veliki broj mogućnosti za učesnike.

"Ovaj program ima tri faze učešća. Prva faza je bez ugovora i BiH može učestvovati bez problema. Druga faza je potpisivanje ugovora sa Europskom komisijom i u toj fazi imamo veće mogućnosti. Treća faza je puno učešće, ali tek ako postoje agencije na državnom nivou za implementaciju projekata, ali za to treba puno više vremena", pojasnio je Muhibić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muharem Avdispahić je izjavio da BiH ima najduži staž u programima potpore u visokom obrazovanju.

"Ove jeseni ćemo upisati prvu generaciju onih koji su rođeni 1995. godine kada smo mi ušli u Tempus program. Učestvujemo u 25 projekata i glavni smo pregovarač sa EU. Veoma nam je bitno na koji ćemo način nastaviti program Erasmus +. Ono o čemu moramo razmisliti je mijenjanje finansiranja i Europa se sada bazira na regionalno finansiranje gdje se dovodi u pitanje naše kompetitivnosti i zemlja treba poduzeti neke korake koje će obećati da možemo povući dovoljno fondova za finansiranje", pojasnio je rektor.

Erasmus + je novi program Europske unije za saradnju i pomoć državama EU i izvan nje. Program je počeo prošle godine i trajat će sedam godina, završit će 2020. godine.

"Detalji ovog programa su već dobro poznati i nastavlja se na programe koji se u EU primljenjuju već 20 godina. Konkretno, za Bosnu i Hercegovinu znači da institucije i studenti iz BiH mogu biti podržane na dva načina. Studenti mogu dobiti finansijsku pomoć, a ideja Europske komisije je da se ideje koje stoje iza Erasmus + programa prošire. Osim finansijske podrške, studentima bi učešće u Erasmus + programu, boravak na drugim univerzitetima upisati u njihove akademske diplome", rekao je Philippe Ruffio iz EACEA.

Pojasnio je da su ciljana grupa studenti i nastavno osoblje, ali visokoobrazovne institucije.