Nema reciprociteta
343

BiH dala Iranu milione za ambasadu u Teheranu, a za objekat u Sarajevu nije dobila ni marku

Piše: A. Dučić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bosna i Hercegovina je za zakup objekta u Teheranu gdje je smještana bh. ambasada za period od 1994. do kraja 2018. godine Iranu platila nešto više od dva miliona KM. Istovremeno, Iran, za korištenje vrijednog objekta u ulici Obala Maka Dizdara na broju 6. u strogom centru Sarajeva, gdje je smještena Iranska ambasada, Bosni i Hercegovini nije platio ni marku.

Ovakav skandalozan odnos između dvije države tolerisan je, dakle, skoro četvrtinu stoljeća. Također, tolerisano je i eklatantno kršenje Ustava BiH.

Klix.ba došao je u posjed kompletne dokumentacije kojom je u proteklim decenijama, na štetu BiH, regulisano upravljanje ovim objektima.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH su na zastupničko pitanje državnog zastupnika Damira Arnauta jasno potcrtali da iranska strana nije ispunila obaveze reciprociteta.

"BiH je od 1993. godine plaćala zakup ambasade u Teheranu i tokom više sastanaka sa predstavnicima Irana traženo je poštivanje reciprociteta ili da se objekat u Sarajevu koristi na komercijalnoj osnovi. Navedeno pitanje je jedno od najvažnijih pitanja i kao takvo sastavni dio svih podsjetnika i teza za razgovore koje priprema Ministarstvo vanjskih poslova u sklopu pripreme za bilateralne razgovore svih institucija BiH pa i Predsjedništva BiH sa predstavnicima Irana“, navodi se u aktu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

O čemu se zapravo radi?

Naime, 24. juna 1994. godine sklopljen je Ugovor o predaji zgrade između BiH, odnosno tada RBiH i Islamske Republike Iran u ulici Obala Maka Dizdara br. 6 (tada Otokara Keršovanija br. 9) za smještaj Ambasade Irana.

Zgrada je ustupljena na osnovu Ugovora o predaji zgrade sklopljenog 26. aprila 1994. godine. Prije ustupanja, zgrada je bila vlasništvo Općine Centar Sarajevo, a istu je koristila Biblioteka Grada Sarajeva.

U članu 1. navedenog Ugovora navodi se da BiH na osnovu njega daje na privremeno korištenje pomenutu zgradu u ulici Obala Maka Dizdara na boju 6. Iranu sa svim pojedinostima na period od 50 godina i to bez naknade, ali po osnovu reciprociteta za davanje na korištenje objekta u Teheranu radi smještaja Ambasade BiH. Međutim, taj princip reciprociteta do danas nije ispoštovan.

"U periodu od aprila 2002. do 31. decembra 2018. godine BiH je platila ukupno 1.745.756 KM za zakup prostora ambasade u Teheranu. Za period od 1994. do 2002. godine nema tačnih podataka, ali je pretpostavka da je plaćen zakup u iznosu od 335.000 KM. S tim u vezi BiH je u periodu od 1994. do kraja 2018. na ime zakupa prosotora Ambasade BiH u Teheranu platila iznos od 2.080.756 KM“, navodi se iz MVP-a.

Podvlače da su tokom godina vršene brojne aktivnosti sa predstavnicima Irana na svim razinama po ovom pitanju.

"Navedeno pitanje je svakako jedno od prioritetnih zadataka MVP BiH i ambasadora u Teheranu. Aktivnosti se svode s ciljem ili da BiH dobije objekat na 50 godina od dana useljenja u isti ili kao alternativa da Iran plaća objekat za potrebe smještaja svoje ambasade Bosni i Hercegovini narednih 50 godina“, ističe se u aktu.

Zanimljivo u svemu ovome da se Predsjedništvo BiH o ovome do sada nije očitovalo, a iz MVP-a ističu kako nije poznato da li je konkretan ugovor dat na uvid članovima Predsjedništva BiH.

Međutim, Aneks II.5 Ustava BiH je potpuno jasan i glasi:

"Svi ugovori koje je ratifikovala Republika Bosna i Hercegovina između 1.1.1992. godine i stupanja na snagu ovog Ustava bit će dati na uvid članovima Predsjedništva u roku od 15 dana od njihovog stupanja na dužnost. Svaki ugovor koji ne bude dat na uvid bit će proglašen poništenim. U roku od šest mjeseci poslije prvog zasjedanja Parlamentarne skupštine, na zahtjev bilo kojeg člana Predsjedništva, Parlamentarna skupština će razmotriti da li da otkaže bilo koji drugi ugovor“.

"Oni 25 godina krše sporazum, što nas je koštalo više od dva miliona KM. Sarajevo ima hroničan nedostatak biblioteka i vrtića i vrijeme je da Iran napusti ovu zgradu koja se može iskoristiti za oboje. Pozivam Predsjedništvo BiH da im to naloži“, rekao je Damir Arnaut.