BiH
236

Bh. zvaničnici poručuju da se Hrvatska bahato miješa u unutrašnja pitanja BiH

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon posljednjih reakcija hrvatskih zvaničnika na hapšenja bivših oficira HVO-a iz Orašja, koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za počinjene ratne zločine nad srpskim civilima, postavilo se pitanje do kad se susjedna zemlja planira miješati u unutrašnju politiku BiH.

Bosanskohercegovački političari upozoravaju da najviši hrvatski zvaničnici direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH ponižavaju državne institucije i generalno državu.

Naime, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je, nakon hapšenja u BiH, rekao da su ona pripremana duže vremena te da je tajming indikativan. On je poručio da će se uhapšenima pružiti pravna i konzularna pomoć te da je Hrvatska već izrazila zabrinutost i partnerima u NATO-u.

Plenković je istakao da Hrvatska poštuje nezavisnost pravosuđa, ali da koncept udruženog zločinačkog poduhvata, za šta se terete pripadnici HVO-a, Republici Hrvatskoj nije prihvatljiv jer je tokom rata štitila Hrvate u BiH i branila suverenitet te zemlje.

Na izjavu Plenkovića reagovalo je Tužilaštvo BiH, iz kojeg su poručili da se u predmetu za ratne zločine u Orašju ne radi o kvalifikaciji udruženog zločinačkog poduhvata, već da se navedene sumnjiči za kaznena djela ratnog zločina (zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković smatra kako se na ovakav način Tužilaštvo BiH pravda političarima iz susjedne zemlje, što je nedopustivo.

"Tužilaštvo BiH je počelo da se pravda i vadi iz te situacije s obrazloženjem da pripadnici HVO-a nisu optuženi za jednu već za drugu stvar. To je neobjektivno i neispravno", rekla je Marković.

Ona je istakla da Hrvatska uobičajeno tvrdi da su pripadnici njihovog naroda druge narode ubijali u samoodbrani, a da je tamo gdje su ubijani Hrvati riječ o genocidu i zločinu nad čovječnošću.

"To je potpuno nerealan i neobjektivan pristup hapšenjima svih osoba koje su osumnjičene za ratni zločin. Mislim da se Hrvatska direktno miješa u pravosudni sistem BiH i da želi poslati poruku kako se Hrvati ne smiju dirati bez obzira na to koga su ubijali i šta su radili tokom rata u BiH. To nije prijateljski, a ni racionalno", rekla je Marković.

Milica Marković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milica Marković (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Institucije iz BiH šute na izjave hrvatskih političara pa tako ne reaguje ni Predsjedništvo BiH, ali ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Marković smatra da je to pristup "linije manjeg otpora" kako se ne bi povrijedili Hrvati u BiH. Ističe kako su na ponašanje hrvatskih funkcionera reagovali političari iz entiteta RS-a.

"To je potpuno nenormalan pristup vanjskoj politici. Šuti se na ovakve izjave hrvatskog premijera i predsjednice koji su najveći zvaničnici susjedne zemlje. Tu se radi o neposobnosti i nedovoljnoj hrabrosti predstavnika BiH da se suoče sa problemima", kazala je Marković.

Zaključila je da Hrvatska želi direktno sugerisati pravosuđu BiH šta i kako treba da radi, što je nedopustivo.

"Da je obrnut slučaj znate kakve bi bile reakcije? Bilo bi i diplomatskih nota i pozivanja ambasadora na konsultacije i konferencija za medije. Sve je do ljudi. I u ovom slučaju ljudi koji su na vlasti u BiH očito nemaju ni hrabrosti, a ni odgovornosti da se suoče sa svim tim", rekla je Marković za Klix.ba.

Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Magazinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

O izjavama hrvatskih političara razgovarali smo i sa zastupnikom SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Sašom Magazinovićem. Isto kao Marković i on smatra kako se Hrvatska direktno umiješala u unutrašnju politiku BiH.

"Nevjerovatno je bahato uplitanje Hrvatske u jedan pravosudni proces u BiH. To je naočitiji demanti nedavnih poruka zvaničnika iz Hrvatske da se nemaju namjeru miješati u unutrašnju politiku BiH", rekao je Magazinović.

Izrazio je zabrinutost zbog toga što Hrvatska očito želi upravljati bh. pravosuđem pri tome zloupotrebljavajući svoj status članice Evropske unije.

"Jedan od razloga za to može biti i njihov strah od istine. Svim osumnjičenim treba dati priliku da dokažu svoju nevinost u fer i poštenim uslovima pred pravosudnim institucijama BiH gdje se ovaj slučaj treba rasvijetliti", kazao je Magazinović za Klix.ba.

On dodaje da susjedne zemlje konačno trebaju shvatiti da BiH nije njihova igračka. Na pitanje kako komentariše šutnju BiH, Magazinović odgovara da su bh. vlasti očito zauzete ubrzavanjem procesa u BiH sa nula kilometara na sat.

"U tom zanosu reformi vjerovatno nisu primijetili da se jedna od susjednih država direktno miješa u rad pravosuđa BiH", zaključio je Magazinović.

Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović izjavio je za Klix.ba da je ponašanje vlasti Republike Hrvatske o slučaju Orašje primjer direktnog uplitanja u unutrašnja pitanja BiH.

"Mislim da na taj način Hrvatska sasvim otvoreno potvrđuje navode o odgovornosti Hrvatske vojske za brojne zločine u BiH tokom rata. Jer kakav smisao ima čitava ova histerija u vezi s uhapšenim pripadnicima HVO-a ako se ne radi o strahu hrvatskih vlasti da će na vidjelo izaći uloga RH u zločinima počinjenim u Orašju", pita se Ahmetović.

Dodaje da će se vjerovatno tokom suđenja koje predstoji saznati nešto više o toj temi.



"Ovdje moram podsjetiti i na destruktivnu ulogu koju Hrvatska odavno igra u procesuiranju odgovornih za ratne zločine u BiH, prije svega pružajući utočište optuženicima hrvatske nacionalnosti. Vjerovatno bi na tu vrstu pomoći mogli računati i uhapšeni u Orašju da im sud kojim slučajem ne produži pritvor. Čudi me da Hrvatska, kao zemlja članica Evropske unije koja bi trebala biti primjer drugima u regiji, na ovaj način koči razotkrivanje istine u ratu", rekao je Ahmetović.



Što se pak tiče institucija BiH, mislim da će najbolji odgovor na ponašanje Hrvatske biti pravično suđenje koje će konačno do kraja razjasniti ulogu susjeda u ratu u Posavini.