BiH
0

Bh. mljekari razočarani nemogućnošću izvoza u EU, za neuspjeh krive vlast

Piše: M. Nukić
Predstavnici Ureda EU za hranu i veterinarstvo (FVO) nisu dali zeleno svjetlo mljekarima BiH da izvoze mlijeko na tržište Evropske unije. Kako tvrde predstavnici udruženja mljekara oba entiteta, za ovaj "neuspjeh" nisu krivi proizvođači već predstavnici vlasti koji nisu usaglasili zakonsku regulativu onako kako je to bilo potrebno.

"Mi se već 10 godina pripremamo i radimo na terenu. Zahvaljujući brojnim međunarodnim organizacijama educirali smo svoje ljude i oni znaju šta se od njih traži kada je u pitanju cijena i kvalitet mlijeka za evropsko tržište. Mi već 10 godina govorimo predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti da donesu političku odluku kako bi nas pripremali za ono što bi se desilo i što se dogodilo kada je Republika Hrvatska ušla u EU. SAda imamo entitetske pravilnike i neusklađene zakonske regulative. što nam je stvorilo novi problem", rekao je za Klix.ba Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH.

Svi su se nadali da će predstavnici FVO-a dati pozitivan odgovor, no oni su nas suočili s realnošću - oni u BiH ne traže partnera već tržište na kojem će zaraditi novac. Sada će proizvođači mlijeka morati čekati do septembra kada će predstavnici FVO ponovo doći u BiH. A do tada moramo popraviti ono što traže od nas.

"Nismo dobili zeleno svjetlo i to sada znači da imamo suženo tržište i ne možemo izvoziti u zemlje Evropske unije, a samim tim ni u Hrvatsku. Sada smo ograničeni na Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Makedoniju. Troškovi za izvoz u Albaniju su daleko veći nego u Republiku Hrvatsku za koju smo se godinama pripremali uložili mnogo novca za osvajanje tržišta", rekao je za naš portal Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

BiH proizvodi 40 posto vlastitih potreba mlijeka, a EU ima veliku potražnju za mlijekom što je velika prilika za naše proizvođače mlijeka. U RS-u je u toku provođenje projekata kojim se nabavljaju junice kako bi se povećala proizvodnja mlijeka u BiH.

"No, mi trebamo imati jake pregovarače sa Evropskom unijom koji će ubijediti predstavnike FVO-a zašto je naše mlijeko dobro i zašto treba biti na njihovom tržištu. Dok god nas muzičari budu predstavljali za tim stolom nećemo postići ništa. Mi se trebamo boriti za to zeleno svjetlo jer ga EU nama neće dati sama od sebe", poručio je Nikšić.