Rasipništvo na državnom nivou
606

Bh. ministri za nekoliko godina "uništili" vozila pa kupuju nova

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Klix.ba)
Članovi Vijeća ministara BiH odlučili su kupiti nove automobile. Opravdanje su našli u tome da su automobili plaćeni stotinama hiljada maraka, danas u "lošem stanju", "često se kvare" ili su im "veliki troškovi održavanja".

Izgleda kako rastrošnosti u Vijeću ministara BiH nema kraja. Umjesto da raspravljaju o tome kako smanjiti nezaposlenost, kreirati pozitivnu atmosferu za investicije i boriti se protiv kriminala i korupcije, Vijeće ministara je donijelo odluku o zamjeni skoro svih vozila državnih ministara i premijera.

"Vanjska oštećenja"

Tako su, primjerice, dva Audija A8, koji služe uposlenicima Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u "veoma lošem stanju" ili se "često kvare", što je slučaj sa Audijem Q7 koji je prešao tek 135.000 kilometara. Dva Passata (proizvedeni 2002. i 1999. godine) su u "jako lošem" i "veoma lošem" stanju.

Što se tiče ministra finansija BiH, on se vozi u Audiju A6 proizvedenom 2007. godine. Kako se navodi u odluci Vijeća ministara, zbog "vanjskih oštećenja" i on će biti zamijenjen.

Ministarstvo vanjskih poslova također će dobiti novi automobil, jer je trenutni, Audi A6 (2005.) nesipravan. U dvije godine mlađem Audiju A6, također "lošeg stanja", vozi se i ministar komunikacija i prometa BiH.

Ministar pravde BiH do sada se vozio u Volkswagenovom Touaregu proizvedenom 2007. godine. Zbog "velikih troškova održavanja", automobil će biti zamijenjen. Ministarstvo civilnih poslova također će dosadašnji Audi A6 iz 2007. godine zamijeniti nekim novim jer, kako navode, "troškovi održavanja sadašnjeg vozila rastu". Isto je obrazloženje za isti tip i godinu proizvodnje automobila u Ministarstvu vanjske trgovine.

"Racionalna i opravdana kupovina"

Osim ministra pravde, u Touaregu će se još malo voziti i ministar odbrane BiH, čije je opće stanje opisano kao "srednje, jer ne zadovoljava elementarnu sigurnost u prometu". Što se Ministarstva sigunosti BiH tiče, kod njih je Audi Q7 u odličnom stanju.

Automobile će, također, mijenjati i članovi Predsjedništva BiH.

Vijeće ministara BiH u zaključku smatra "racionalnim i opravdanim kupovinu novih automobila zbog velikih troškova održavanja trenutnih". Ono što je još veći paradoks, ministar finansija je zadužen da "procijeni način osiguravanja novčanih sredstava koja nedostaju za kupovinu novih vozila".

Osim ovog, pristupit će se i izradi Pravilnika prema kojem će se vozni park mijenjati svake četiri godine, ili nakon 120.000 pređenih kilometara.

U konačnici, građani će morati izdvojiti još nekoliko miliona da bi se ministri vozili u novim automobilima, jer su trenutni u veoma lošem stanju.